След като Цветанов се похвали, че престъпността в младежкия район намалява

Ново убийство в Студентския град отприщи познатите призиви за вечерен час

Както след трагедията със Стоян Балтов властите пак заговориха за по-строг режим

Блокът, в който се е разиграла трагедията. Снимка: БГНЕС

Ново убийство в Студентския град в София провокира в сряда добре познати от миналото идеи за по-строг контрол и режим за пропускане на живеещите в квартала. 19-годишният Марио Данчев от Перник бе смъртоносно намушкан с нож при масово сбиване в стаята му в блок 23, съобщиха от МВР.

 

Няколко часа по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов и образователният му колега Сергей Игнатов коментираха трагедията, лансирайки претоплената идея от миналото за въвеждане на вечерен час на територията на квартала, тъй като не е възможно "да сложим до всяко едно общежитие, до всеки етаж в общежитието полицай или жандармерист, за да нямаме пияни студенти".

 

За последно темата за необходимостта от по-сериозни мерки за сигурност в Студентския град бе шумно обсъждана покрай убийството на студента по фармация Стоян Балтов в края на 2008 г. Тогава главният архитект на София Петър Диков предложи в квартала да бъдат обособени отделни кампуси и да бъде регламентиран някакъв вид строг пропускателен режим.

 

Бившият вътрешен министър Михаил Миков проведе няколко срещи с общински съветници и обяви свързването на всички охранителни камери от комплекса с общата система на МВР, а президентът Георги Първанов пожела жандармерията да бъде ангажирана за постоянно с охраната на общежитията. В крайна сметка обаче мерките се изчерпаха с временно засилване на полицейското присъствие.

 

Само преди четири дни МВР-шефът Цветанов се похвали от парламентарната трибуна, че колегите му от столичното Седмо РПУ са успели да намалят престъпността в Студентския град с 38% през миналата година спрямо 2010 г. "Анализът на престъпленията в Студентския град показва, че са предимно от междуличностен характер, често след употребата на алкохол", коментира тогава министърът.

Именно алкохолът е станал основна причина за трагедията и в нощта срещу сряда, сочи първоначалната информация на полицията по случая със смъртта на Марио Данчев. Към 3.15 часа в Седмо РПУ е получен сигнал за сбиване в общежитието. Когато колите на полицията пристигнали, установили, че има загинал.

В стаята, където се разиграла драмата, освен Марио живеели брат му близнак Мартин и Илко от Добрич, чието презиме не се споменава. Боят започнал, след като един от братята се прибрал почерпен и започнал да дразни съквартиранта си. Впоследствие извикал другия брат и техен приятел, за да вразумят Илко, който дори се заключил в стаята. В крайна сметка отворил и четиримата се сбили.

И четиримата са 19-годишни студенти първи курс в УНСС. Едното момче има 1.85 промила алкохол в кръвта, другото е с по-малко, а третото не било пило изобщо. На починалото момче се правят изследвания и ще се покаже дали има алкохол в кръвта му. Тримата младежи са задържани за разпит. Те ще бъдат и освидетелствани, защото имат наранявания.

Часове след инцидента образователният министър Игнатов обяви, че се подготвя постановление на Министерския съвет, което да обедини администрацията, обслужваща всички общежития в една структура, за да бъде контролирана по-лесно.

В най-скоро време трябва да имаме готовност с постановление всички общежития на територията на София да минат към "Студентски столове и общежития". Целта е да се създаде централизирана форма на управление на тези общежития и по-голяма дисциплина. Очевидно ще върнем неща, които бяха в миналото, някакъв час, след който общежитието се затваря и който нарушава всички тези правила, да излиза на квартира", обобщи идеята си Игнатов.

"Според доклада на изпълнителния директор на общежитията, от страна на охранителната фирма в блок 23 са предприети необходимите действия. Дежурният охранител е направил забележка на влизащите студенти, участвали в инцидента, че вдигат шум, видимо употребили алкохол, и те без пререкания са тръгнали към стаята си. Малко след това единият от студентите моли охраната да извика "Бърза помощ" и полиция, която пристига веднага", се казва и в официална декларация на ректора на УНСС проф. Стати Статев, изпратена до медиите.

Ректорът е разпоредил и вътрешна проверка, която да установи дали са спазени всички изисквания в правилника за ползване на общежитията.

Споделяне

Още от България