Ново звено в ДАНС ще събира данни за самолетните резервации

Парламентът промени закона за службата след решение на вътрешните министри от ЕС

Ново звено в ДАНС ще събира данни за самолетните резервации

Ново национално звено, базирано в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), ще събира и обработва данни за самолетните резервации, правени в България.

Това предвиждат приетите на второ четене от парламента в сряда промени на Закона за ДАНС, предложени в изпълнение на Директива за пътническите резервационни данни и Регламент за Европол, одобрени от вътрешните министри на ЕС в началото на декември 2015 г.

В поправката е записано, че въпросните данни ще бъдат събирани само "за целите на предотвратяване, разкриване, разследване и наказателното преследване на тежки престъпления и при спазване на Закона за защита на личните данни".

В правомощията на новото звено в ДАНС ще попада информацията кога е резервиран и издаден билетът, имената и датата на раждане на пътника, периодът, в който ще лети, неговите адрес и координати, какво пренася в багажа си, пътува ли често и други. Депутатите приеха глоба от 3000 до 10 000 лева за въздушните превозвачи, които не предоставят въпросните данни на новосъздадената структура.

Директивата за пътническите резервационни данни и Регламентът за Европол бяха одобрени от вътрешните министри на ЕС на 4 декември м.г. като допълнителна мярка в борбата с тероризма и тежката престъпност. Новите правила създават общоевропейски стандарти за използването на тези данни.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?