Новото правителство трябва да приеме спешно нов план за армията

Велизар Шаламанов: Ново съкращаване на военните ще създаде сериозни рискове

Велизар Шаламанов, сн. БГНЕС

Новото правителство ще трябва спешно да подготви нов план за развитието на въоръжените сили през следващите пет години, тъй като сегашният изтича в края на годината, а разчетите за новия програмен период все още не са готови. Това стана ясно от думите на служебния военен министър Велизар Шаламанов във вторник.

 

Той съобщи, че ще бъде извършен задълбочен преглед на силите и на способностите, преценяване на ресурсите и необходимата модернизация, който трябва да е готов до 10 декември.

 

Шаламанов обясни, че като "дисциплиниран министър" е изчакал да се изпълни заповедта на предшественика му Ангел Найденов на 30 септември да има такъв доклад по прегледа на структурата на силите, но в крайна сметка не е приел крайния продукт и се е наложило работата да започне отначало.

 

"Това произтича от начина, по който е поставена задачата в началото на годината", каза Шаламанов.

 

Срокът за изготвянето на новия преглед, на който трябва да стъпи плана за развитието на сектора през следващите пет години, е 10 декември.

 

Традиционно плановете за развитието на въоръжените сили се променят често, а много от заложените в тях параметри остават неизпълнени.

 

При новият преглед като базов постулат ще бъде заложено запазване на числеността на армията. Тя вече падна под 30 000 души и според Шаламанов всяко намаляване без решителна модернизация води до голям риск.

 

Задължително трябва да бъде заложено и превъоръжаването на армията.

 

"Този въпрос не търпи отлагане", заяви военният министър и припомни, че заради старото съветско въоръжение армията ни не е съвместима с партньорите от НАТО.

 

Преди ден Шаламанов коментира, че според него при сегашния бюджет за отбрана, модернизацията на армията не може да се извърши без взимането на заем.

 

Шаламанов съобщи, че ще остави на наследника си препоръки за работа и предложения за решаване на проблемите, за да се гарантира приемственост.

Споделяне

Още от България