Новозеландска фирма въвежда за постоянно четиридневна работна седмица

Андрю Барнс е доволен от експеримента си

Новозеландската инвестиционна компания "Пърпечуъл гардиън" (Perpetual Guardian) реши да въведе за постоянно четиридневна работна седмица за всички свои 240 служители от ноември, след като се оказа, че експерименталният период с допълнителен почивен ден е довел до 20 процента по-голяма производителност.

По-кратката работна седмица е повишила значително ефективността на работното място, а служителите са имали възможност да организират по-добре личния си живот и домашните задължения, заяви основателят и главен изпълнителен директор на новозеландската компания Андрю Барнс.

През март компанията започна да провежда експеримент, при който всички 240 служители запазиха пълната си заплата, но работеха само четири дни в седмицата.

По време на пробния период освен повишената производителност са се подобрили благосъстоянието и ангажираността на служителите. "Няма пречка за нас да продължим по този начин", каза Барнс.

Служителите, които минат на четиридневна работна седмица, ще могат да избират "почивен ден" през седмицата и ще получават редовните си заплати при изпълнение на задачите си.

На онези, които предпочетат да останат на петдневен работен ден, също ще бъдат предложени възможности за по-късно идване на работа или по-ранно тръгване, за да се избягва пътния трафик или да се съчетават отговорностите по отглеждането на децата.
 
Екип изследователи от университета в Окланд, ръководен от професор Джаред Хар, проследи експеримента, за да види как се отразява на работещите.

Той твърди, че според ръководителите на екипите, те са запазили обичайното си представяне на работното място и са подобрили обслужването на клиентите. Самите служители твърдят, че са изпитвали по-голямо удовлетворение от работата, баланса между работа и личен живот, както и че са били подложени на по-малко стрес.

"За мен данните твърдо подкрепят ползите за психологическото и физическо благосъстояние на служителите", добави Хар.

Споделяне

Още от Бизнес