НЦИОМ: Оптимистите за бъдещето на България са два пъти повече от песимистите

Според последните проучвания на обществените нагласи, осъществени от Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), ако в близките дни има избори за Народно събрание, БСП ще получи 22% от гласовете, НДСВ – 14,4%, ОДС – 6,1%, а ДПС – 4,8%, предаде БНР в сряда.

Най-новите политически сили биха получили следната подкрепа: ДСБ – 3,8%, коалиция Български народен съюз – 3%. Новото време събира подкрепа на 2% от избирателите.

Изследването на НЦИОМ показва още, че днес оптимистите за бъдещето на страната са 2 пъти повече от песимистите. Над 70% от анкетираните под 30 години са оптимисти както за бъдещето на страната, така и за своето лично бъдеще.

58% от хората посочват, че предстоящото присъединяване на България към ЕС ги мотивира да направят своя избор за партия, за която да гласуват на изборите.

След въпрос “Какво добро и какво лошо е направил кабинетът “Сакскобургготски”?, 35% от българите казват, че посоката, в която върви България в последните 4 години, е приемлива, а 44% не я одобряват. 42% от всички интервюирани посочват, че в момента няма партия, която може да управлява страната по-добре от НДСВ.

Изследването на НЦИОМ е проведено между 16 и 21 март сред 1000 пълнолетни граждани в 86 населени места, уточнява БНР.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?