Кристалина Георгиева:

Някои от исканията на протестиращите крият големи рискове

Някои от исканията на протестиращите крият големи рискове

Исканията на българските граждани за повече контрол върху монополите и по-ефективна социална система са разумни и основателни, но други крият големи рискове за развитието на страната, коментира еврокомисарят Кристалина Георгиева. Тя обяви, че ако се стигне до национализация на частни дружества, това ще нанесе големи икономически щети.

Национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани, обясни Георгиева.

Тя напомни, че България има възможности да увеличи държавния си дълг в името на стимулирането на икономиката, но подчерта, че това не трябва да се случва безразборно, а с предварително определени цели как това ще помогне на икономиката и на хората.

"Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали", коментира Георгиева, цитирана и от БТА.

Тя изрази своята убеденост, че протестите на българите в крайна сметка ще доведат до положителни промени. Еврокомисарят изрази и вяра, че президентската институция ще се справи с отговора на очакванията на гражданите и с предстоящите политически процеси.

"Аз имам пълно доверие в президентската институция, която ще доведе до това, исканията да могат внимателно да бъдат разпределени в категорията на тези, които са възможни и са за доброто на България, и тези, които не са възможни, и всъщност не са за доброто на България - какво може да се реши в краткосрочен план, за какво може да бъде избран нов парламент, правителство, което да поеме отговорности", каза Георгиева.

”Изключително важно е да се решава проблемите, които изкараха хората на улицата, така че това повече да не се случва. Хората показаха, че товарът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор. Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си”, допълни еврокомисарят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?