Няколко часа внасяхме ток от Румъния заради спрян блок в АЕЦ "Козлодуй"

Заради внезапно спиране на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", във вторник се наложи България аварийно да внася електроенергия от Румъния и Сърбия. Заради техническа повреда, 1000-мегаватовият ядрен реактор бе изключен от енергийната мрежа към 11 ч. във вторник сутринта. За няколко часа повредата бе отстранена и реакторът отново влезе в паралел с мрежата в 18,20 ч.

За да поддържа енергийният баланс, през това време България внасяше ток от Румъния и Сърбия. Изпълнителният директор на НЕК Васил Анастасов уточни, че не сме плащали за тези количества ток, тъй като били по договора за аварийна помощ между балканските страни. По този договор Румъния ни връщала 100 мегавата, а Сърбия - 200.

Анастасов добави, че вносът на ток се е наложил, тъй като е било икономически необосновано да се пускат мощности, които да бъдат спирани часове след това.

Спирането на 1000-мегаватовия шести блок се е наложило заради установена разхлабена връзка в трансформатор. Дефектът е в конвенционалната част на блока, няма опасност от радиоактивно замърсяване и нивото на радиация в централата не е променено, уточниха от енергийното министерство. Седем часа след спирането, блокът вече бе пуснат и мощността му постепенно се повишаваше.

Повредата е била забелязана от дежурен екип в блока към 22 ч. в понеделник вечерта. Тъй като не е имало опасност, блокът не е спрян аварийно веднага, а постепенно е намалена мощността му и реакторът е изключен от енергийната система 13 часа по-късно.

По-рано днес министър Милко Ковачев съобщи, че от 1 юли България изнася 700 милиона киловатчаса електроенергия за съседни страни. Това е с 200 милиона повече, отколкото през юли миналата година, когато изнасяхме ток за Турция, заяви Ковачев. Днес той се среща с директорите на ТЕЦ-вете и мините от "Марица - Изток", с ръководството на електроразпределителното дружество в Стара Загора, синдикатите и областния управител Мария Нейкова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?