Няма да бъдат наказвани летците за падналия самолет

Дисциплинарно наказание на летците за инцидента на Граф Игнатиево на 26 април няма да има, съобщи в Ямбол министърът на отбраната Аню Ангелов.

Министърът връчи почетни знаци на офицерите и сержантите от ротата, участвала в охраната на Кандахар. Министър Ангелов каза още, че двамата пилоти от Граф Игнатиево са действали изключително професионално: "От момента на създаването на аварийната ситуация, т.е. от самото излитане, техните действия са изключително професионални и правилни".

"И те по този начин спасяват и хората на земята, и инфраструктурата от тежки последици, при това с риск дори да закъснеят за катапултиране. Що се касае до грешката, която е допусната и до тяхната вина или виновност или невиновност - това единствено може да се произнесе съдът. Аз не смятам да налагам дисциплинарно наказание административно на летците", допълни Ангелов.

Министърът допълни, че армията разполага с достатъчно самолети, за да се пази въздушното пространство на страната и допълни, че през следващите години те ще бъдат увеличавани.

Споделяне

Още от България