Няма да подписваме споразумение със САЩ за Международния наказателен съд

Говорителят на МВнР отказа да се ангажира с прогноза дали и кога може сключено двустранно споразумение по казуса МНС. Тодоров не отговори директно и дали има възможност такова споразумение да не бъде подписвано.

Официален Вашингтон все още преговаря с ЕС за обхвата на двустранните споразумения за предоставяне на имунитет пред МНС. Очакват се нови указания на ЕС към страните членки и кандидатки как да процедират по този казус, затова Тодоров беше категоричен, че двустранно споразумение между България и САЩ няма да бъде подписано по време на визитата на Колин Пауъл у нас.

Тодоров обясни, че САЩ продължават да се притесняват от потенциалната възможност за политически мотивирани процеси.

След като през лятото на 2002 г. Румъния сключи двустранно споразумение с Вашингтон за имунитет на американските граждани от юрисдикцията на МНС министрите на ЕС излязоха с решение, съгласно което имунитет може да се предоставя единствено на лица с дипломатически статут или на такива, които участват в мироопазващи мисии под егидата на международни организации.
Администрацията на Буш настоява, че всички американските граждани, съгласно конституцията на САЩ, могат да бъдат подсъдни само на американски съдилища.

Споделяне

Още от България