Няма да се разкриват нови бежански лагери, но ще има все повече затворени центрове

Мигрантите вече няма да могат да се движат свободно в страната

Снимка: БГНЕС

Агенцията за бежанците има достатъчно капацитет и няма да се наложи разкриването на нови центрове, но все повече от местата за настаняване ще стават от затворен тип. Освен това мигрантите, които очакват да получат бежански статут, няма да имат право да се движат свободно в цялата страна, а ще бъдат ограничавани само в областите, в които са влезли в страната. Това стана ясно от обясненията на председателя на агенцията Петя Първанова във вторник.

Според Първанова дори при много силен миграционен натиск, няма да има нови центрове, а ще се правят само временни центрове от затворен тип.

В момента всички места в центровете на агенцията – над 5000, са заети, но има капацитет да бъдат настанени още 6000 души в тях.

"Имаме достатъчно капацитет и не предвиждаме да създаваме нови центрове", каза Първанова пред БНТ.

Според данни на МВР центровете и на дирекция "Миграция" са пълни, като в тях са настанени повече от 1500 души. Правителството оглежда от седмици подходящи места за нови центрове, но засега няма взето решение за откриването им. В същото време периодично се стига до напрежение и дори протести, когато излезе информация, че е възможно откриването на център в някой град. Мигрантската тема е и основна в президентстката кампания, като някои от кандидатите разчитат изцяло на "бежанската заплаха" в кампанията им.

Според данните на МВР засега не се наблюдава засилен мигрантски натиск към България, но все повече от мигрантите оставят в страната, тъй като държавите на Балканите затегнаха граничния контрол. В същото време все още не може да се разгърне споразумението за реадмисия с Турция и България да започне да връща в южната си съседка мигрантите. Освен това България се надява да се задейства и споразумението за реадмисия между ЕС и Афганистан.

Все повече центрове от затворен тип

Първанова потвърди, че България вече ще залага на все повече центрове от затворен тип. Настанените в тях мигранти няма да могат свободно да ги напускат.

В момента има само около 60 подобни места в центъра в Бусманци.

Сега обаче агенцията предвижда да "затвори" и центъра в Пъстрогор и част от най-големият център – в Харманли.

По-малко получават закрила у нас

Според данните на агенцията от началото на годината близо 12 200 души са потърсили закрила. От тях 376 са получили статут на бежанци, а 302-хуманитарен статут.

Има близо 600 отказа.

За сравнение през миналата година са потърсили закрила над 20 000 души, като 4708 са получили статут на бежанец, а 889 – хуманитарен.

Първанова припомни още, че България е поела ангажимент по механизма за релокация да приеме 1302-ма бежанци от т.нар. горещи точки в Италия и Гърция.

"България изпълнява своите ангажименти по релокацията и до момента у нас са пристигнали 26 лица", посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?