Няма как да има и предсрочни избори, и машинно гласуване

Няма как да има и предсрочни избори, и машинно гласуване

При предсрочни парламентарни избори няма как да има машинно гласуване, каквото е предвидено в закона. Това казаха пред Нова тв шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов и бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

"Eдин от въпросите, който се обсъжда, е свързан с така наречените машини за гласуване. По сега действащите текстови във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машини. Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване", каза Константинов.

По думите му са необходими минимум 4 месеца, за да бъдат доставени машините и да се организира вотът с устройствата.

Той припомни, че "Информационно обслужване" проучи колко би излязла една машина. "Цената за закупуване на американската машина е 2300 долара, а на европейската – 3200 евро", каза той и добави, че това са разумните оферти, които България е получила.

Томов се съгласи с това, че няма как на евентуални предсрочни избори да бъде спазен законът по отношение на машините. Според действащия Изборен кодекс в секциите в страната с над 300 избиратели гласуването трябва да е само с устройства. Сега от ГЕРБ дават крачка назад и предлагат в тези секции избирателите сами да решават дали да гласуват с машини или с хартия. Предложенията им вече бяха приети на първо четене в пленарната зала.

"Ако премиерът подаде оставка днес и след няколко дни започнем подготовка за избори, времето няма да стигне. В същото време последните промени в Изборния кодекс бяха на 2 август 2019 година. Оттогава досега имаше време да се изпълни такъв какъвто бе приет тогава и какъвто все още е", каза Томов.

Според него има три причини, поради които хората могат да искат машинно гласуване – България има тежко недоверие към честността на изборите, елиминиране субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния процес.

"Ако това са трите причини и имаме консенсус около тях, то трябва сериозно да се замислим какви машини ни трябват. От една година говоря, че по-сполучливо решение за българската ситуация е да се използват системи за оптично сканиране, които обаче законодателят упорито не допуска да могат да бъдат приложени", добави бившият говорител на ЦИК.

Той подчерта, че ако се избере такъв подход, избирателят няма да промени навиците си и ще продължи да гласува с бюлетини, които обаче ще минават през сканиращо устройство.

Михаил Константинов подчерта, че на друго място в Европа няма такива устройства, каквито в момента са предвидени в закона, но се срещат сканиращи.

"Сами по себе си машините нищо няма да решат. За съжаление ние вече имаме дълбоки дефицити в изборния процес", добави той.  

Споделяне

Още от България