Няма начин България да прибере повече от 20 на сто от иракския дълг

Скептичен съм за възможностите, които България има за прибирането на повече от 20 на сто от иракския дълг. Така финансистът Владимир Каролев коментира решението на Парижкия клюб на държавите-кредиторки за опрощаване на 80 на сто от борчовете на Ирак в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

По думите му опциите да вземаме решения, различни от това на Парижкия клуб, са ограничени от предстоящото ни членство в него. Присъединяването на към тази институция става автоматично - с членството в Европейския съюз, поясни Каролев. Така че страната ни ще е принудена да се примири само с 20-те процента от около 1,7 млрд. долара борч на Багдад.

България обаче може да договори като вид компенсации на дълга си концесии за наши фирми, смята Каролев. Според него точно заради гаранции за нефтени концесии в Ирак, Русия, която е член на Парижкия клуб, се е съгласила да подкрепи решението за 80-процентното опрощаване на дълга. Поради същата причина и Франция е гласувала за намаляването на борча. Каролев посочи като пример и настояванията на американски, японски и немски строителни компании за предоставяне на инфраструктурни концесии в Ирак.

Според Каролев е абсолютна лудост да се смята, че може да се поставя условия за опрощаване на българския външен дълг от Парижкия клуб срещу опрощаването от страна на София на иракския.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: