Няма пари за разширяването на пътната връзка на Стара Загора с магистрала "Тракия"

Няма пари за разширяването на пътната връзка на Стара Загора с магистрала "Тракия"

Засега няма предвидени средства за разширяването на единствената пътна връзка на Стара Загора с магистрала "Тракия". Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в отговор на въпрос на депутата Георги Гьоков от БСП.

Става въпрос за пътен участък с дължина около 5 км, който се предвижда да стане с магистрален габарит. Той е единствената връзка между Стара Загора и пътния възел на магистрала "Тракия" при километър 208.

Проект за това е разработван още през 2008 г. Имало е и технически проект, който към днешна дата вече не е актуален, тъй като не отговоря на актуалната нормативната уредба, повишения трафик и развитието на терените, разположени от двете страни на пътя, каза арх.Комитова.

С оглед на изпълнението на големи инфраструктурни проекти с национално значение - магистралите "Хемус", "Струма" и "Европа", модернизация на някои други пътища като Видин- Ботевград, работата по тези обекти се извършва в ограничена финансова рамка.

Това не позволява на Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) да включи пътната връзка на Стара Загора с магистрала "Тракия" в инвестиционната си програма, каза регионалният министър.

Тя се ангажира АПИ да потърси възможност за някаква обществена поръчка за изработване на нов технически проект - за удвояване на габарита на този път. Но това ще може да се реализира най-рано през 2022 г., защото в момента пътната агенция е изчерпала бюджета си, посочи Комитова.

По това трасе в момента се изпълняват малки текущи ремонти, които не решават генерално въпроса. Убедена съм, че този път трябва да бъде реновиран, реконструиран и разширен, каза Комитова. По думите ѝ град като Стара Загора трябва да има най-малко две връзки с магистрала "Тракия".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?