"Няма по-приятно нещо от евтини, в случая – чужди пари"

"Няма по-приятно нещо от евтини, в случая – чужди пари"

"Няма по-приятно, по-хубаво нещо от евтини, в случая – чужди пари. Няма, повярвайте." Така министър-председателят Бойко Борисов обясни на кметовете на 180 малки български общини значението на европейските фондове.

Премиерът заедно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов връчиха в петък на кметовете 216 договора по проекти по европейската Програма за развитие на селските райони. Проектите на обща стойност 400 милиона лева са по две от мерките на програмата, по които общините могат да получават до 100% безвъзмездно финансиране – "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и "Обновяване и развитие на населените места".

Това са най-евтините пари – 100 % са от Брюксел, каза премиерът след подписването на договорите. "Поех ангажимент европейските пари да влизат в България. Само за няколко месеца виждате колко пари идват в страната", добави той.

216-те проекта са постъпили по време на предишното управление, но са били проверени от новото ръководство на Държавен фонд "Земеделие". Оказало се, че те отговарят на критериите на програмата, одобрени от Европейската комисия, а поисканото финансиране отговаря на строителните стандарти.

"Това, което ме притеснява, искам и като на колеги, и като премиер да кажа – от тези проекти едно евро да откраднете, разваляме всичко положително, което има като доверие към нас", предупреди кметовете премиерът и ги увери, че не се е интересувал кой кмет от коя партия е.

"Дадете ли проекти и не крадете ли, може да си осигурите следващия мандат", посъветва Бойко Борисов кметовете и добави, че, ако се справят добре им гарантира финансирането да продължи.

"Да не помрачавам настроението, защото полицейското в мен никога няма да си отиде, искам да сте живи и здрави и като пътувам из страната да виждам китни кътчета", заключи премиерът.

Споделяне

Още от България