Няма проблем Бриго Аспарухов да стане шеф на разузнаването

Не мисля, че ще има някакъв проблем, ако господин Бриго Аспарухов стане шеф на разузнаването. Разбира се това е предмет на преценка и предмет на конкретни действия на други институции, заяви пред Mediapool.bg говорителят на БСП Ангел Найденов.

Той коментира думите на Брукс Джаксън, че България ще има проблем с ратификацията в Сената на поканата за НАТО, ако продължи да толерира на отговорни постове фигури като Никола Филчев и Бриго Аспарухов, като "непремерени и определено неприемливи внушения".

Говорителят на БСП подчерта, че България сама може да преценява професионалните качества и сама може да предявява изисквания към квалификацията и професионалната биография на своите кадри.

"Не за първи път ставаме свидетели на доста непремерените и определено неприемливи твърдения и внушения на господин Джаксън. Колкото и влиятелен да е той самият като председател на Американския комитет за разширение на НАТО, колкото и влиятелна организация да представлява, искаме ми се да вярвам и съм убеден, че българските институции сами могат да преценяват и да вземат своите решения", каза Ангел Найденов. Той подчерта, че твърденията на Джаксън не означават "непременно самата действителност", а по-скоро са това, което той "иска да ни внуши".

"Що се отнася до ратификацията, до целия процес на членство на България в НАТО, ние се съобразяваме с общоприетите стандарти, критерии, за чието покриване работим и съм сигурен, че постигаме необходимото съответствие", заяви Ангел Найденов. Той допълни, че не смята за необходимо някой да подсказва на страната ни какво да прави.

В отговор на въпрос говорителят на БСП уточни, че преди няколко месеца Бриго Аспарухов писмено уведомил, че напуска Висшия съвет на партията. Ангел Найденов отказа да каже с какви мотиви е станало това напускане.

Заедно с Владимир Дончев и Цонко Киров от НДСВ, Юнал Лютфи от ДПС и Николай Камов от Коалиция за България, Ангел Найдентов стана едни от вносителите на т.н. поправка "Бриго Аспарухов" в закона за въоръжените сили, която цели да премахне възрастовото ограничение при назначаването на кадрови офицери в службите. Според говорителя на БСП, тази поправка ще засяга далеч по-широк кръг лица и не се отнася "само и единствено до Бриго Аспарухов".

Промяната в закона ще разшири възможностите за назначаването не само на кадрови офицери, но и ще даде по-широко поле за избор на ръководители, "които не са непременно само директорите на службите", смята Найденов.

Запитан дали страната ни има проблеми с кадрите в службите, Ангел Найденов посочи, че "доколкото има вече нерегламентирано разпространение на информация, доколкото има определи случаи на злоупотреба с тази информация, особено във връзка с прилагането и използването на специалните разузнавателни средства, очевидно има".

На въпрос дали в тази връзка вътрешният министър Георги Петканов трябва да подаде оставка, след като вече се установи от работната група депутати, че има закононарушения по "Гном" и по други случаи, говорителят на БСП каза, че първо трябва да се изчака доклада на работната група по проверката не само по "Гном", но и по "прилагането и използването на СРС за всичките последни 12 години, както обещаха управляващите". Той уточни, че трябва да има ясна информация за законосъобразността на прилаганите СРС, за недопускането на злоупотреба с информацията и за мерките за съдебен и служебен контрол над процеса. Найденов припомни, че левицата вече внесе свой законопроект за изменение и допълнение на закона за специалните разузнавателни средства.

Запитан за коментар на думите на американския посланик Джеймс Пардю, казани днес по bTV, че Никола Филчев е "спорна личност", говорителят на БСП Ангел Найденов каза, че ако "някой приема главният прокурор Никола Филчев като спорна личност не означава, че той се е превърнал в основен проблем на България". На въпрос дали състоянието на съдебната система всъщност не е основен проблем на страната ни, Найденов отговори: "Разбира се, че проблемът на съдебната система е част от основните проблеми на България. Но това не означава, че проблемите в съдебната система са изцяло и само свързани с личността на главния прокурор".

Още от България