Няма специалисти за новите пречиствателни станции

Кадрите бягат заради ниското заплащане, новите не се обучават

Няма специалисти за новите пречиствателни станции

Няма специалисти за новите пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ), които бяха построени със средства по европейски програми през последните години. Основните причини са ниското заплащане и липсата на обучение на кадрите, които да поддържат модерните съоръжения, изградени по нови технологии. Вече има дори случай поради незнание системи на ПСОВ да излязат извън строя. Проблемът ще се задълбочава тепърва, защото страната ни трябва да изгради над 300 нови съоръжения. Това стана ясно по време на форум за водите, организиран от Камарата на строителите.

През последните години в експлоатация бяха пуснати около 30 нови ПСОВ, изградени със средства по предприсъединителната програма ИСПА и оперативна програма “Околна среда”. За да изпълним изискванията на ЕС до 2020 г. трябва да бъдат изградени още над 300 пречиствателни станции през следващите години, посочи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя допълни, че за да стане това са нужни повече специалисти по проектиране и строителство, а след това и по експлоатация.

Анализ колко специалисти за поддържането на тези ПСОВ ще са нужни не е правен, но грубо може да се каже, че бройката е около 1500 души. Малка пречиствателна станция се обслужва средно от петима работника, а за големите са нужни поне около 30 души персонал, каза Иван Иванов, председател на Българската асоциация по води (БАВ) пред Mediapool.

Средно по 40 ВиК-инженери излизат на пазара

В същото време Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), който е единственият у нас с обучение за ВиК-инженери, средно годишно се дипломират около 40 такива специалисти. Те обаче имат само теоретични знания, но не и практически опит, коментира доц. Григор Михайлов от висшето заведение пред Mediapool.

Отделно средно техническият персонал във ВиК-сектора, който е около 1700 души, има "нужда от крещящо обучение", допълни доц. Михайлов. Причината е, че след демократичните промени работещите в сектора не са минавали през курсове на обучение. В същото време технологиите са напреднали значително и нямат нищо общо с тези от преди 20 години.

През тази година БАВ е направила два курса за обучение на 60 специалисти за работа с новите технологии в модерните ПСОВ.

Фирмите длъжни да обучат персонала

По принцип фирмите, които изграждат новите пречиствателни станции, са длъжни да обучат персонала, който ще поддържа новите съоръжения. Това се прави, твърдят от бранша.

Лошото е, че след време хората напускат заради ниското заплащане или се пенсионират, посочи доц. Михайлов. "На тяхно място идват нови, които нямат хал хабер как се работи с техниката", посочва той. В същото време експлоатацията на една метан-станция например към ПСОВ е сложно и при незнание крие рискове от аварии и инциденти.

Ниското заплащане също е причина специалистите да напускат, посочи Иван Иванов. Средната заплата във ВиК-сектора е 650 лв. и специалистите, по думите на Иванов, предпочитат да отидат и да работят в проектирането, надзора и консултантските услуги в сектора, където заплатите тръгват от 1000 лв. и надхвърлят 2000 лв.

В Габрово например ПСОВ се обслужва от пенсионер и не могат да намерят човек, който да поеме управлението на системите, а тепърва предстои съоръжението да се модернизира с още едно стъпало за пречистване на отпадните води.

Новата станция в Русе пък аварирала заради необучен персонал, който не знаел как точно да включи новата помпа, разказаха специалисти по време на форума. Според управителя на ВиК-Русе инж. Сава Савов обаче аварията станала заради неправилно съхранение на помпата по време на строителството на съоръжението.

Шефът на ВиК-то в Русе посочи, че на територията на ПСОВ има различни типове оборудване и това налага твърде широка квалификация на специалистите, ангажирани в поддръжката. “Убеден съм, че повечето ВиК-дружества нямат необходимия капацитет. Едното решение на проблема е да се обединим, а другото – дейността да бъде възлагана на външни фирми“, предложи Савов.

Вече е готова Наредбата за проектиране и изграждане на ПСОВ. В нея е залегнало, че ВиК- дружествата ще трябва да провеждат задължително поне веднъж годишно обучение на персонала, казаха от Министерството на регионалното развитие.

Тъй като водните оператори обикновено се оправдават, че нямат пари за обучение, една от възможностите за осигуряване на нужните средства е по схемите на оперативна програма “Човешки ресурси”, коментира Иван Иванов.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?