Обама е разрешил нови въздушни удари срещу джихадистите в Ирак

Президентът на САЩ Барак Обама е уведомил Конгреса, че е разрешил на американските въоръжени сили да нанесат въздушни удари в Ирак, за да помогне на кюрдските милиции да отвоюват от джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД) най-големия язовир в страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.

"Тези операции са ограничени в своята същност, продължителност и обхват и са предприети в координация и по искане на иракските власти", подчертал Обама. Той уверил, че въздушните удари са в унисон с неговата цел да защитава гражданите на САЩ в Ирак.

"Падането на язовир "Мосул" (в ръцете на джихадистите) може да заплаши живота на голям брой цивилни, да заплаши американски персонал и бази, включително посолството на Съединените щати в Багдад, и да не позволи на иракското правителство да предоставя критично важни услуги на населението", аргументирал се Обама.

Властите в автономния кюрдски регион в Северен Ирак съобщиха, че техните бойци са превзели части от язовира с американска помощ от въздуха, посочва Асошиейтед прес. Американската военна авиация е нанесла вчера 14 удара в Ирак, при които е повредила или унищожила 10 автомобила с монтирани на тях оръжия, 7 военни всъдехода "Хъмви", два бронетранспортьора, както и един импровизиран контролно-пропускателен пункт на джихадистите. В събота тя извършила 9 нападения в страната, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

Обама ще прекъсне временно своята лятна отпуска и ще се върне в Белия дом за провеждане на поредица работни срещи. Това ще стане на фона на кризите в Ирак и Украйна и на вълненията в самите Съединените щати след убийството на чернокож младеж от полицай. Очаква се той да остане в столицата на САЩ два дни, след което да се завърне при своето семейство, което продължава ваканцията си на шикозния курортен остров Мартас Винярд, щата Масачузетс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?