Обама разхлаби "примката" около Куба

Обама разхлаби "примката" около Куба
Американският президент Барак Обама одобри мерки, които да позволят на кубинците в САЩ да пътуват по-свободно до родината си, съобщиха световните агенции. На кубинците в САЩ ще им бъде разрешено и да изпращат повече пари на роднините си в Куба.

Мярката бе обявена от говорителя на Белия дом Робърт Гибс, след като миналия месец Обама отслаби някои от икономическите санкции срещу Куба, отбелязва ББС.

Гибс заяви, че целта е да се подпомогне демокрацията и спазването на човешките права на карибския остров.

Около милион и половина американци, които имат близки в Куба, ще могат да ги посещават и да им изпращат пари без ограничения. Досега те можеха да ходят в Куба по веднъж годишно и да изпращат на роднините си по 1200 долара на човек.

Правителството на САЩ разреши още на американски телекомуникационни компании да искат лиценз за дейност в Куба, където да доставят инфраструктура за мобилна комуникация, телевизионни и радио комуникации. Все още обаче няма решение американски авиокомпании да извършват редовни полети до Куба.

Обама оставя в сила и търговското ембарго, което САЩ наложиха на Куба през 1962 година.

Вестник "Вашингтон пост" коментира, че решението на Обама за отмяна на ограниченията за пътуване и парични преводи за американци, които имат семейства в Куба, бележи скъсване с политиката, наложена от администрацията на

президента Кенеди. Изданието цитира служители от Белия дом, според които този

ход ще даде още по-голяма подкрепа на противниците на Раул и Фидел Кастро, а вдигането на забраната за достъп на американски телекомуникационни компании до карибския остров ще залее Куба с информация и ще предостави нови възможности за бизнес.

Кубинците приеха радостно новината, но бившият кубински лидер Фидел Кастро посочи, че Куба не иска "благотворителност”, а отпадане на ембаргото.

"Нито дума не беше казана за ембаргото, което е най-жестокото от всички действия. Условията позволяват на Обама да използва своя талант за провеждането на конструктивна политика”, пише Фидел Кастро в свой коментар, публикуван на официален кубински сайт.

Споделяне

Още от Свят