Обама разреши изпращането на още 1500 военни в Ирак

САЩ ще включат двойно повече войници в операцията за борба с "Ислямска Държава" в Ирак. До края на годината ще бъдат изпратени нови 1 500 военнослужещи. С тях общият брой на американските военни в Ирак ще надмине 3 000.

Поредната група отпътува като част на стратегията на президента Барак Обама за унищожаването на ислямистките екстремисти. Военните ще бъдат разположени в два района – северно от Багдад и в западната провинция Анбар, където от година екстремистите са поели контрола и убиват мъже, жени и деца.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби поясни, че мярката е предложена от секретаря по отбраната Чък Хейгъл, по молба на иркаското правителство. Кърби допълни, че иракската армия е решена да се изправи срещу "Ислямска държава", но все още не е готова да изтласка бойците.

Мисията на американциите ще бъде да тренират кюрдските и иракските сили за сигурност.

Още с обявяването на плана си за борба с "Ислямска Държава" президентът Обама даде да се разбере, че няма намерение да започва нова офанзива на САЩ в Ирак, при която военните да участват в преки сражения. В същото време Обама ще поиска от Конгреса 5.6 милиарда долара, от които 1.6 милиарда ще бъдат предназначени за фонд, който да помага на иракските и кюрдските сили.

Междувременно генерал от иракската полиция беше убит при самоубийствен атентат с камион бомба в Байджи, град на север от Багдад, където силите за сигурност настъпват срещу джихадистите. Байджи се намира на главния път между Тикрит и Мосул, два града, намиращи се под контрола на "Ислямска държава" от юни.

Споделяне

Още от Свят