Обама ще удостои с Президентския медал на свободата Бил Клинтън и Опра Уинфри

Президентът Барак Обама ще удостои с най-високото гражданско отличие на САЩ - Президентския медал на свободата 16 души, сред които бившият президент Бил Клинтън и телевизионната водеща Опра Уинфри, съобщиха световните агенции.

 

Бил Клинтън, който ще навърши 67 години в края на месеца, бе президент на САЩ от 1993 до 2001 г. След това той се посвети на своята благотворителна фондация, сред чиито цели е подпомагането на здравната система в развиващи се страни.

 

През 2012 г. той допринесе за преизбирането на Обама, който стана вторият демократ след него с два поредни мандата след Втората световна война.

 

59-годишната Опра Уинфри редовно оглавява класациите на най-влиятелните личности в американската медийна област. Тя ръководи империя от телевизионни продукции и публикации. Уинфри безрезервно подкрепя политическата кариера на Обама, особено при първата му предизборна кампания през 2008 г.

 

Сред другите наградени с Президентския медал на свободата са бившият републикански сенатор от щата Индиана Ричард Лугър и бившият главен редактор на в. "Вашингтон пост" Бен Брадли, известен с ролята си по време на скандала "Уотъргейт".

 

Орденът ще бъде присъден посмъртно и на астронавтката Сали Рийд и на сенатора от Хавай и герой от Втората световна война Даниъл Иноуей.

 

Президентският медал на свободата е учреден с решение на президента Хари Труман през 1945 г. за награждаване на лица, отличили се в бойните действия. През 1963 г. президентът Джон Кенеди променя статута на отличието и то започва да се присъжда в мирно време за особени заслуги в защита на сигурността или националните интереси на САЩ, културни и други важни обществени и частни начинания.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?