Обама внесе предизборен бюджет с раздути разходи и облагане на богатите

Обама внесе предизборен бюджет с раздути разходи и облагане на богатите

Президентът Барак Обама представи в понеделник проектобюджета за финансовата 2013 г., който предвижда агресивно нарастване на разходите с цел стимулиране на растежа и по-високи данъци за богатите. Обама възнамерява да използва 3.8 трилиона долара, колкото е бюджетът за следващата финансова година, за да атакува политики на републиканците, което е драматичен обрат от предишните планове на Белия дом, пише "Уолстрийт джърнал". Вестникът отбелязва, че това е знак за големия политически залог в настоящата изборна година.

Обама предлага бюджетен дефицит от 1.33 трилиона долара или 8.5% от брутния вътрешен продукт. Това ще е четвърта поредна година, в която дефицитът на САЩ надхвърля 1 трилион долара. Планът е фокусиран върху по-високо облагане на богатите - минимум 30% данък за милионерите съгласно данъка "Бъфет" по името на американския милиардер Уорън Бъфет, предаде Ройтерс.

Предвидени са над 800 млрд. долара за създаване на работни места и инвестиции в инфраструктура.

Използвайки проектобюджета като най-добра възможност да убеди американците, че заслужава втори мандат, Барак Обама предвижда милиарди долари за пътища, жп инфраструктура и училища, като в същото време залага данъчни облекчения за насърчаване на наемането на работници.

Този бюджет е изграден върху идеята, че нашата страна винаги се е справяла най-добре, когато всеки получава справедлив дял, заяви Обама. Този бюджет отхвърля икономиката "всеки сам за себе си", довела до разширяване на пропастта между най-бедните и най-богатите американци, допълни Обама, който определя републиканците като партия на богатите.

Той предлага стъпки, които да налеят още 300 млрд. долара в икономиката през тази година, в края на която ще се проведат и президентските избори.

Предвижда се дефицитът да остане висок през тази и следващата година, преди да започне да намалява, с което към националния дълг се добавят над 6 трилиона долара за следващото десетилетие.

Конгресът може да отхвърли бюджета и републиканците, които контролират Камарата на представителите, дадоха да се разбере, че ще постъпят точно така, докато тяхната партия се готви за изборна битка по въпроса за данъците, разходите и държавната намеса.

Бюджетът на Обама е обида за американския данъкоплатец, заяви Мит Ромни, фаворит в кампанията на републиканците за президентската номинация на партията.

Този проект изобщо не е проект на бюджет, а предизборен документ, коментира Мич Макконъл, лидер на малцинството в Сената. "Планът е очевиден: Вместо да търси консенсус с членовете на Конгреса, президентът дава ход на този бюджет, както прави днес, и говори за онези части от него, които се харесват на публиката, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?