Обама връчи Медал на свободата на Брус Спрингстийн, Том Ханкс и Бил Гейтс

Барак Обама награждава Том Ханкс, на заден план е Бил Гейтс.

Президентът на САЩ Барак Обама връчи Президентския медал на свободата на група иноватори, учени и звезди, сред които се включват филантропът Бил Гейтс, музикантът Брус Спрингстийн и актьорът Том Ханкс, предаде ДПА.

Обама връчи наградата на общо 21 души на церемония в Белия дом. Той ги определи като "изключителни американци, които повдигнаха духа ни, засилиха нашия съюз и ни подтикнаха към прогрес".

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са наградени, защото чрез фондацията си са отделили милиарди долари за борбата си с глада и бедността по света. Комедиантката Елън Дедженеръс получава наградата не само за артистичния си принос, а и защото още преди десетилетия е признала публично, че е лесбийка, "за да тласне страната ни към справедливостта".

От развлекателния бизнес награди получиха създателят на предаването "Сатърди найт лайв" Лорн Майкълс, актьорите Робърт де Ниро, Робърт Редфорд и Сисели Тайсън, както и певицата Даяна Рос.

Баскетболните величия Майкъл Джордан и Карим Абдул-Джабар се извисяваха над президента на САЩ, докато той поставяше медалите около вратовете им, отбелязва ДПА.

Обама награди и по-малко известни личности, преодолели предизвикателства, за да стигнат до върха в своята област - включително физикът Ричард Гарвин, създал водородната бомба, който след това се бореше за неразпространение на ядрените оръжия. Сред отличените са и Маргарет Хамилтън, създала софтуера за совалките "Аполо" през 60-те години, Грейс Харпър, пионер в информатиката, Едуардо Падрон, председател на колеж, бившият председател на Федералната комисия по комуникациите Нют Миноу и Елоиз Кобел, защитничка на правата на американските индианци.

В групата се включват и радио говорителят Вин Скъли, както и известните архитекти Франк Гери и Мая Лин.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?