Обезглавеното тяло на Лазов открито в Мосул?

В околностите на северния иракски град Мосул е открито обезглавено тяло. Предполага се, че то е на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак, съобщи кореспондент на Си Ен Ен в Багдад.

В същото време все повече се налага версията, че Георги Лазов вече е бил мъртъв, преди да бъде обезглавен от похитителите си, тъй като е страдал от диабет и високо кръвно налягане и не е успял да издържи на стреса и липсата на медикаменти след отвличането на 29 юни, смятат източници от българските спецслужби.

Новината за откритото в Мосул тяло идва почти две денонощия след излъчения по катарската телевизия видеозапис на екзекуцията на единия заложник и дадения 24-часов ултиматум за втория, чиято съдба все още е неясна.

Няма потвърждение за самоличността на откритото тяло

Българското външно министерство обяви в четвъртък вечерта, че от сутринта разполага с информация за откритото в Мосул обезглавено тяло, но няма потвърждение за самоличността му и ще са нужни няколко дни, за да бъде установена.

Тази информация се проверява по всички канали, предстои да се вземат пръстови отпечатъци и необходимите проби за разпознаване на тялото, заяви говорителката на МВнР Гергана Грънчарова.

Външният министър Соломон Паси каза, че непрекъснато се получават разнообразни и противоречиви информации, чиято проверка отнема много време.

Няма надеждна информация дали вторият български заложник е жив, каза още Соломон Паси, според когото намалява вероятността той да бъде спасен.

Паси се обърна към всички шофьори, които пътуват за Ирак, както и към техните работодатели, да спрат пътуванията заради тяхната безопасност.

Макар шефът на българското външно разузнаване да потвърди смъртта на единия от отвлечените български шофьори още в сряда сутринта, останаха съмнения за неговата самоличност, тъй като информацията на Ал Джазира беше единственият източник на информация за случилото се.

В четвъртък обаче стана ясно, че телевизионният канал, утвърдил в нещо като "официоз" на ислямските терористи при предаване на ултиматуми и екзекуции, отказва да предостави на българските дипломатически представители пълния видеозапис на обезглавяването на единия от българските заложници.

Лазов бил мъртъв преди да бъде показно обезглавен?

Неизвестността около съдбата на двамата български шофьори се подсилваше от твърденията на директора на полицията в Мосул Мохамед Бархауи, който втори по ред ден поддържа версията си, че те са живи, а записът на Ал Джазира не е автентичен. В интервю за БНР Бархауи каза, че българите все още се намират в местност близо до Мосул, но се очаква удобен момент за конкретни действия.

Версията за осуетеното в последния момент освобождаване на двамата шофьори заради внезапната смърт на единия, наложила инсценираното му обезглавяване, се засилва от информациите за пътуването на главния секретар на МВР до турско - иракската граница в дните между събота и сряда.

"Обсъждахме с колеги в Турция как да се действа в ситуации за освобождаване на заложници, тъй като те имат опит - същата групировка бе отвлякла техен човек", е обяснението на ген. Борисов, цитирано от в. "24 часа".

В сряда следобед, след новината за екзекуцията на Лазов, главният секретар се завърна в София с правителствения самолет, но отказа всякакви изявления. Според информирани източници той е бил придружаван от служители на Национална служба "Сигурност", която разполагала с по-добри контакти и опит на място, отколкото външното или военното разузнаване.

Бяха опровергани твърденията в медиите, че ген. Борисов водил със себе си командоси и антитерористи, подготвени за спасителна операция, както и това, че генералът носел откуп за освобождаване на заложниците, което пък било уредено от дългогодишен близък приятел на премиера Симеон Сакскобургготски.

Военният министър Николай Свинаров каза пред репортери в отговор на въпрос, министерството на отбраната не е изпратило екип, който да работи за решаването на кризата с българските заложници в Ирак.

Мисията на ген. Борисов на турско - иракската граница е станала с благословията и на президента, и на премиера, стана ясно от изявления и на двете институции в сряда.

Същия ден в някои български средства за информация бяха тиражирани непотвърдени версии от "неназован високопоставен арабски правителствен източник", според който освобождаването на българските заложници било осуетено от масираната акция на иракската полиция в Мосул за арестуване на терористи и престъпници, което критично усложнило обстановката и възможността за благоприятна развръзка за българските заложници. Според други източници, обаче, информацията идва не от арабски, а от български институции, а целта е да се внуши, че "нещо във вътрешнополитически план" в Ирак, по думите на пресаташето на военното ни министерство, е провалило иначе успешните усилия на българските власти за освобождаване на заложниците.

Ал Джазира била раздразнена от българските медии

Твърде вероятно е на българския консул в Кувейт Милена Петрова да бъде предложено на място да изгледа записа, но това няма да има никакви правни последствия, тъй като записът трябва да бъде доставен в София, където да бъде извършена експертиза на неговата автентичност и да удостовери самоличността на екзекутирания заложник, каза в четвъртък правителственият говорител Димитър Цонев.

Според заместник - министъра на външните работи Гергана Грънчарова една от причините за отказа са множеството обаждания на български медии в офиса на Ал Джазира, които са подразнили служители на телевизията. Тя призова българските медии да наложат временно ембарго в опитите си да се свържат с представителите на Ал Джазира.

От катарския тв канал обаче твърдят, че по принцип те нямат практика да предоставят тяхна продукция, макар ден по-рано да бяха казали, че записи се предоставят при конкретно искане от дадена държава, на упълномощен неин представител.

Във вторник през нощта тв каналът излъчи само кадри от запис, на който се виждат трима от похитителите, облечени в черно и с маски на лицата и коленичил пред тях заложник с превръзка на очите и оранжеви дрехи, с каквито други заложници бяха облечени, преди да бъдат убити.

Водещият на емисията по Ал Джазира обясни, че телевизията няма да излъчи целия запис от уважение към чувствата на зрителите.

Продължават усилията за спасяването на втория заложник

И в четвъртък София увери, че прави всичко възможно за спасението на Ивайло Кепов, паралелно с опитите да получи видеозаписа от Ал Джазира.

Имаме готовност да направим всичко възможно и МВнР да предостави всички необходими документи за получаване на касетата, каза правителственият говорител Димитър Цонев. Дали сме уверения, че тя ще бъде използвана само за експертиза и няма да бъде излъчвана, добави той.

Условието на екстремистите от групата на свързания с Ал Каида терорист Абу Мусаб ал-Заркауи - Таухид уал Джихад (Единобожие и джихад) - за освобождаването на Кепов е да бъдат освободени всички жени - затворници в Ирак.

В съвместна декларация на българските институции в сряда бе заявено, че България няма да се откаже под натиска на терористи от ангажимента си да помага за възстановяването и стабилизирането на Ирак. Президентът Георги Първанов припомни, че недвусмислено е било заявено, че исканията на похитителите са политически и неприемливи за България.

В същото време продължава да се изтъква, че искането на похитителите не е в правомощията на българската страна. Подобни изказвания направиха в сряда президентът и правителственият говорител. В четвъртък депутатът от НДСВ Наско Рафайлов, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, също посочи, че България се намира в трудна ситуация, защото поставените искания не са към нашата страна, а към временното иракско правителство и към САЩ.

Президентът Първанов каза в сряда, че България ще продължи да действа по същата схема за решаването на проблема със заложниците - чрез дипломатическите, политическите и други неформални контакти, включително усилията на мюсюлманската общност у нас.

Източници от спецслужбите заявиха в четвъртък, че се използват всички канали и контакти за установяване на контакт с похитителите, както и всякакви средства - от информация на партньорски организации и разузнавания, до заплахи за преустановяване дейността на арабски фирми в България.

Същевременно бе съобщено, че кола-бомба е избухнала около полунощ на около 400 метра от база "Кило", в която е разположен българският военен контингент в Кербала, но няма жертви и ранени.

Още от България