Областният управител взима “конюнктурно” близо 10 столични имота годишно

Областната управа на София издава между 8 и 10 заповеди годишно, с които отменя актове за общинска собственост върху терени. Това съобщи за Mediapool главният секретар а Столична община (СО) Росен Желязков. По подобен начин със заповед на областния управител Тодор Модев бе отменен акта за общинска собственост върху градинката срещу хотел “Рила”.

Това се случи в разрез с разпоредбите на Закона за общинската собственост, според който зелените площи, паркингите и тротоарите са част от общинската инфраструктура и като такива са публична общинска собственост.

Пред Mediapool Желязков съобщи, че Столична община смята да заведе дело срещу областната управа за обекта. В същото време кметът Бойко Борисов е поискал от районните кметове да информират за други подобни случаи.

В момента Дирекция “Общинска собственост” проверява около 200 терена, които в деловодството на Агенцията по вписванията фигурират като държавни. От “Московска” 33 имат съмнения, че имотите са станали такива по схема, подобна на тази с градинката пред хотел “Рила”.

“Споровете за собственост с областния управител могат да бъдат разрешени само пред градския съд. Ние няма как да обжалваме тези заповеди на областния управител пред Върховния административен съд, защото те са необжалваеми”, заяви още Желязков.

По думите му в голяма част от случаите проблемът идва от наличието на актове за държавна собственост преди 1996 г. След това с приемането на законите за държавната и общинската собственост, имотите се разделят. В същото време обаче областния управител продължава да има правото да осъществява общ надзор за законност върху местната власт.

“Формално със своя заповед той може да отмени всеки акт за общинска собственост ако намери, че е издаден некоректно. В повечето случаи обаче това се прави, ако се намери акт за държавна собственост за конкретния терен. Преди 1996 г. обаче всички терени са били държавни.

Война за терени между държавата и общината няма. По - скоро това се прави за определени терени, поради наличието на определена конюнктура”, каза още секретарят на общината.

Един от “конюнктурните въпроси” около градинката срещу хотел “Рила” бе с изграденото върху нея кафене “Игуана”. То е собственост на управителя на МК “Ялта” Димитър Илиев. След деактуването областният управител отдава под наем терена на фондация “Човешка подкрепа” за задоволяване на социални нужди на столичани.

Въпреки това кафене “Игуана” продължи да е там и след това, но с тази разлика, че Илиев вече не плаща наем на общината.

Споделяне

Още от България