Обмисля се анулиране на въпрос от изпита след седми клас

Обмисля се анулиране на въпрос от изпита след седми клас

Министерството на образованието обмисля дали да анулира един от въпросите от изпита за външно оценяване по български език и литература след седми клас, тъй като родители и учители на седмокласници от Варна се оплакаха, че третият въпрос от теста е бил зададен некоректно.

 

Във въпроса е включена графика и на базата на нея учениците трябва да отговорят как спада производството на велосипеди през 2000 година, като възможните отговори са бегло, рязко, плавно и слабо и верният отговор е “рязко“. От графиката е видно, че има рязък спад, след което започва рязко покачване, което е объркало учениците.

 

В сряда образователният министър в служебното правителство Николай Милошев коментира, че се обмислят два варианта. “Единият вариант е директно да се анулира въпросът и децата да получат по две точки, а другият вариант е да се направят съответните оценки и да се види какъв е процентът на учениците, сгрешили отговора на въпроса“, посочи той.

 

“Ако процентът на тези седмокласници е по-значителен, означава, че децата наистина са били объркани и тогава на всички ще бъде признат този въпрос. Ако се окаже, че десет процента от децата са сгрешили, всъщност въпросът не е бил объркан“, заяви министърът.

 

От образователното министерство заявиха, че първите четири задачи от теста са свързани с проверка на уменията на учениците да извличат и да обработват информация от два различни източника на информация – в случая - текст и графика, които имат връзка помежду си. Оттам допълниха, че разчитането на информацията се случва с “невъоръжено“ око, т.е. без употребата на измервателни уреди, както е в математиката и природните науки.

 

“При обработването на графиката в съответния изпитен формат вероятно се е получило изместване, което по същество няма сериозно отношение към верния отговор. Дори да приемем, че в условието на задачата следва да бъде употребена думата “се увеличава“, отново единствената възможност от посочените четири отговора ще е отговор б) – “рязко“, посочиха от министерството.

Споделяне

Още от Бизнес