Обмисля се как да се спира парното само на некоректните платци

Обмисля се как да се спира парното само на некоректните платци

Събираемостта на сметките за парно може да бъде повишена като се въведе възможност за индивидуално изключване на некоректни клиенти, или изключване на цели сгради при определени условия, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на заседание на парламентарната ресорна комисия. Той каза още, че трябва да се помисли каква е критичният брой абонати от една сграда, които искат да ползват услугата и има смисъл заради тях сградата да бъде топлофицирана.

Трайков обаче не обясни технически как би могло да стане спирането на парното само на некоректните клиенти в един вход, а не на всички потребители на абонатната станция. Това в момента е основният проблем на топлофикационните дружества и столичната “Топлофикация“ наскоро бе глобена от Комисията за защита на конкуренцията именно защото преди две години с хода на акция за събиране на неплатени сметки от своите потребители бе спряла топлоснабядването на входове, където имаше и коректни платци.

Министърът също така не сподели пред депутатите и журналистите какъв според ръководеното от него ведомство трябва да минимумът ползващи парно в една сграда, за да продължи топлоснабдяването там.

В момента ако отказалите се надхвърлят 50 на сто от сградата, то топлофикацията ги предупреждава, че сметките ще са им по-високи, но те могат да продължат са ползват услугите ѝ с изрично заявление.

В областта на топлоенергетиката остават традиционните проблеми с ценообразуването, методиката и събираемостта на сметките, отбеляза Трайков. Имаме идеи за промени за подобряване на топлофикационната услуга, надявам се съвместно с ДКЕВР и представители на топлофикационните дружества да предложим конкретни мерки, добави министърът. По думите му това ще стане в следващите няколко месеца

Проблемите са основно регулаторни по отношение на цената, заяви Трайков. Той добави, че би могло да се подобри ценообразуването във връзка с промените в цените на газа, както и при формирането на цените на електроенергията от комбинирано производство. Трайков допълни, че може да се въведе надбавка, еднаква за различните горивни технологии, така че да може да се създаде предвидимост за необходимите инвестиции от страна на дружествата.

Трайчо Трайков не смята, че през следващия отоплителен сезон ще може да се осъществи предложението помощите за социално слабите потребители да постъпват директно в топлофикационните дружества. Той допълни, че цените на топлофикациите не могат да станат по-високи и затова трябва да се търсят други мерки за подобряване на състоянието на дружествата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?