Вицепремиерът Симеон Дянков:

Обмисля се облагане на печалбите от хазарт и фондова борса

От "твърд" противник финансистът станал "мек" противник на данък върху финансовите транзакции

Обмисля се облагане на печалбите от хазарт и фондова борса

До края на годината може да се обложат и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса. Това заяви в събота пред  „Дарик“ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. В момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета, обясни финансистът.  Аргументът му е, че "трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък".

Като следващи стъпки Дянков вижда промяна на законите така, че всеки да се осигурява сам, да падне тавана на осигуровките и да се премахне на ранното пенсиониране.

Вицепремиерът прогнозира, че може да се въведе и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще, като по-въпроса вече има положителни нагласи в целия ЕС.

"Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции", обясни Дянков. Според обясненията, които даде за собствената си позиция в началото финансовият министър бил „твърдо против“, а сега е „меко против“.

Вицепремиерът обаче е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане у нас.

Симеон Дянков смята, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. "Трябва да има равнопоставеност. В противен случай - към изключенията се насочват спекулативни капитали", каза още финансовият министър.

Данък лихва бил "затваряне на една преференция“

По думите му въвеждането на данък върху лихвите от депозитите не е налагане на нов данък, а „затваряне на една преференция”. Вицепремиерът бе категоричен, че дебат за въвеждането на данък „лихва” ще има в парламента.  

Той обаче смята, че лихвите по кредитите няма да се вдигнат заради данъка върху лихвите по депозитите, каквито са тълкуванията на новия данък. „Гражданите по никакъв начин няма да са натоварени от данъка, а банките автоматично ще превеждат данъка към държавата“, смята той. Според Дянков тези опасения са „първосигнални” и след време тези „ах и ух” ще изчезнат.

Според Дянков някои хора в парламента може да се притесняват, че ще има информация за държавата кой какви депозити има. „Аз съм съвсем наясно, че на хората не им харесва. В същото време, ако попитаме искате ли да свалим ДДС-то на 5% и да няма изобщо данък върху доходите на физическите лица, ще отговорят „да”. Това не означава, че това е добре за държавата”, каза още Дянков.

Вицепремиерът обясни неизпълнението на обещанието за намаляване на ДДС-ставката в края на мандата с икономическата ситуация в Европа.

Прогресивно подоходно облагане – в бъдеще

Дянков очерта и бъдещите си планове.  „България трябва да премине на прогресивно облагане на доходите след няколко години“, заяви той. По думите му плоският данък, въведен у нас през 2006 г., е бил верният ход за онзи момент и не е трябвало да се пипа в разгара на кризата, трябва да се отвори дебатът за промяна на данъчната и социалната политика.

Финансовият министър е категоричен, че тя трябва да се нагодим към предстоящото десетилетие на нисък икономически растеж в Европа. Вицепремиерът смята, че максималният осигурителен праг трябва също да се премахне, но това отново е политика за следващото правителство.

„Не ме разбирайте погрешно - аз съм за ниски данъци, прогресивно облагане, но с ниска ставка и то във времето”, допълни вицепремиерът.

Втора пенсия - от пенсионен стълб или НОИ

Аз не съм привърженик на втория стълб от пенсионната система (допълнително задължително осигуряване), заяви още финансовият министър Симеон Дянков. По думите му трябва да се въведе избор на хората - дали да прехвърлят парите си в НОИ или да останат в пенсионните фондове.

Дянков определи като „опорочена” идеята НАП да събира всички осигуровки и след това да ги преразпределя към пенсионните фондове. Европейската практика е показала, че ако има избор, каквато е и идеята на Дянков, повечето хора предпочитат парите им за втора пенсия също да се събират в НОИ.

За вдигането на пенсиите - предизборно или не

Вицепремиерът обясни, че ще се промени Кодексът за социално осигуряване, за да може пенсиите да се увеличат от  1 април. Важно е да не се хване цикълът всеки четири години от юли, защото те ги увеличиха, а после ни ги плащахме. Сега ще ги плащаме четири месеца, каза още вицепремиерът.

Като влязохме на власт, аз очаквах да видя горе-долу балансиран бюджет, но това не беше така, допълни Дянков. Така той отговори на въпрос за осъвременяване на пенсиите всяка година, като обясни, че „предишните не са коректни” и че се чувства „излъган като финансов министър”.

Парите за референдума са предвидени в бюджета, но ако се платят от партиите, за да може да има повече пари за здравеопазване и образование.

Единственият, който може да управлява е Борисов

„Аз съм убеден, че Бойко Борисов е единственият човек, който може да управлява България и да оправи страната“, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Самият той ще направи всичко възможно, за да помогне на ГЕРБ - дори ако трябва да се кандидатира за депутат. Вицепремиерът обаче обясни, че отново се вижда като финансов министър. 

Споделяне

Още по темата

Още от България