Общата индустриална стратегия ще е водеща тема на европредседателството ни

Караниколов се включи в бизнес форум, посветен на европредседателството ни догодина

"България ще продължи усилията на естонското председателство да изведе темата за общата индустриална стратегия, като водеща в рамките на неформалния Съвет по конкурентоспособност в София“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на форум за предизвикателствата пред бизнеса по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Според Караниколов това е възможност страната ни да даде своя принос при формиране на политиките и формулиране на общи дългосрочни и краткосрочни цели за развитие на Единния пазар, европейската индустрия и постигането на устойчив и интелигентен растеж в ЕС.

"Пред нас стои задачата да постигнем баланс между интересите на различните страни в съюза и условия за синергия между инструментите, насочени към устойчив икономически растеж, осигуряване на заетост, подобряване на достъпа до финансиране за МСП и въвеждане на иновации в предприятията“, допълни още той, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство в четвъртък.

По думите му от особена важност за развитието и разрастването на конкурентоспособни предприятия в ЕС е провеждането на политика на задълбочаване на Единния пазар и подобряване на бизнес средата за малките и средните предприятия.

"От съществено значение за конкурентоспособността на ЕС е създаване на възможности за ускорено въвеждане на цифрови технологии и иновации в производството и управлението на предприятията. ЕС притежава висок човешки и технологичен потенциал за развитие на цифрови технологии и изграждане на съответната инфраструктура, даваща възможност за успешното им прилагане“, каза още икономическият министър.

По време на българското председателство Министерството на икономиката ще проведе конференция по предприемачество, на която ще бъдат представени добри практики и успешни стартиращи предприятия, информира Караниколов. Той призова бизнесът да участва активно в конференции, неформални съвети и събития и да се представи пред европейските ни партньори в най-добра светлина.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?