Общата стачка във Венецуела е прекратена

Венецуелската опозиция официално прекрати снощи обявената преди 63 дни национална стачка срещу президента Уго Чавес, предадоха информационните агенции. Стачката парализираше икономиката и намали значително износа на петрол. Това създаде известни затруднения и повиши цените на петрола в САЩ, които са основните купувачи на венецуелския нефт.

Говорител на опозиционната коалиция Демократична координация обяви на пресконференция, че започва нов етап в борбата ѝ, която която ще се води с различни форми. Опозицията ще се стреми да решава проблемите с преговори и споразумения, каза говорителят.

АФП напомня, че в Каракас започна посредническа мисия на Организацията на американските държави, ръководена от нейния генерален секретар Сесар Гавирия.

Вчера по призива на опозицията в цялата страна се събираха подписи за свикване на предсрочни парламентарни избори, за конституционни реформи и оставка на президента Уго Чавес и на парламента.

Президентът Чавес изтълкува тези събития като своя победа, посочва АФП. "Окончателно се справихме с новия опит за дестабилизация", каза той по телевизията.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?