Обществено недоволство и от назначението на областния на София

Росен Малинов. Сн. БГНЕС

Парламентът освободи в петък като народен представител от левицата Росен Малинов, защото той е назначен като областен управител на София.

Назначението на Малинов се посреща с надигащо се гражданско недоволство, споделяно в социалните мрежи, заради факта, че Малинов е бил свързан с Държавна сигурност. Това бе разкрито от комисията по досиетата два пъти - през 2011 и 2013 г. Малинов е бил вербуван към шести отдел на шесто управление на ДС и е бил съдържател на явочна квартира.

Преди да бъде избран за депутат, Росен Малинов бе дълго време съветник в Столичния общински съвет.

При встъпването си в длъжност областният управител каза, цитиран от "Фокус": "През дългогодишния си опит в местното самоуправление винаги съм се ръководил от върховенството на закона и интересите на столичани. В качеството си на областен управител ще работя за защита на държавната собственост и за увеличаване приходите на областта, при стриктно изпълнение на закона".

"Като човек, роден и израснал в София се радвам, че с министър-председателя на България имаме пълно съвпадение на идеите за развитие на нашия град. Надявам се, че както областният управител, така и специализираната администрация ще подпомага активно и всеотдайно със своята работа развитието на държавата“, каза още той.

Още две назначения на областни управители, извършени от премиера Пламен Орешарски, предизвика вълна от възмущение и продължаващи протести. И в Пловдив, и в Благоевград местните хора, както и структурите на БСП са недоволни, защото назначенията са извършени под натиска на ДПС.

Споделяне

Още от България