Общината се оплака, че някой системно обръща кофи за боклук из София

Обърнати кофи за боклук. Сн. Столична община

От систематично обръщане на кофи за боклук из цяла София се оплака местната власт в четвъртък. В последните дни зачестили случаите на преобърнати съдове, както и на затрупването им с отпадъци няколко часа, след като камионите на фирмите по чистотата са събрали сметта.

"Не знаем кой го прави. Опитваме да ги намерим (извършителите - б.а.) и с камерите, които имаме по улиците. Възложили сме на фирмите по чистотата да събират с по-голяма кратност отпадъците и да почистват по-добре около кофите. Практиката да се обръщат съдовете е нова. За първи път установяваме такива вандалски прояви", коментира зам.-кметът по чистота Йоана Христова.

Тя добави, че вандалски прояви имало из цяла София, сигнали за това се получавали както вечер, така и през деня, а какви са подбудите за тях не можела да предполага. Тя призова хората да информират Столичния инспекторат, ако видят подобни проблеми.

Шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева съобщи, че за всеки случай на вандализъм се уведомява и полицията, която пък преглежда евентуалните записи от камерите в района, ако има такива. До момента обаче извършителите не са открити. Ако все пак бъдат намерени, ги грозят глоби за нарушаване на обществения ред и за замърсяване на публични пространства.

Георгиева каза още, че през последната нощ е заловен гражданин, надраскал новата чешма в ремонтираната градина "Кристал".

Споделяне

Още от България