Общината се отказа да иска наем от посолствата за загражденията

С намесата на кмета Стефан Софиянски и председателя на СОС Владимир Кисьов, софийските общински съветници се отказаха да искат наем от чуждите посолствата за антитерористичните заграждения, сложени след атентата на 11 септември.

СОС остави изискването си до един месец министерствата, фирмите и гражданите да освободят улиците и тротоарите, които са приспособили за паркинги без разрешение от общината. След този срок незаконните заграждения ще се премахват от общинските инспектори, съпроводени с глоба от 500 до 3000 лв. за нарушителите.

Почти всички министерства са заградили тротоари и улици без разрешение, коментира заместник председателят на общинската Комисия по обществен ред и сигурност Росен Малинов. Големи фирми като "Булгартабак" също са сред нарушителите.

При установяване на повторно заграждане глобата е 3 000 до 500 хиляди лева.

Преди това общинарите отхвърлиха текстът, предвиждащ посолствата да плащат такса за времето, в което заграждат улици заради сигурността на мисиите. Да бъдем европейци, нали искаме да влезем в общия дом, от кого ще искаме такси, призова кметът Стефан Софиянски.

Председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов също изрази мнение, че събирането на пари от мисиите е неприемливо, особено на фона на днешните терористични атентати в Мадрид. При гласуването текстът отпадна.

Градският парламент почете паметта на жертвите на атентатите в испанската столица с минута мълчание.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?