Общината в София засажда гора край Суходол

Общината ще разчита на доброволен труд за засаждането на новата гора край Суходол.

Над 120 000 дървета ще бъдат засадени край софийския кв. "Суходол". Там трябва да бъде създадена новата гора на София, както от Столична община са кръстили инициативата си. Засаждането на първата част от растенията започва тази събота от 11 часа, съобщиха от местната администрация.

Новата гора трябва да се простира на 225 дка близо до рекултивираното старо сметище на столицата. За засаждането на дърветата екипът на Столична община ще разчита на доброволци. По план всичките дървета трябва да бъдат засадени в рамките на три залесителни сезона – до края на 2018 г. Фиданките за първия залесителен сезон, който ще продължи до 3 декември, са предоставени от неправителствената организация gorata.bg.

"Новата гора на София ще трансформира общински пустеещи земи в гора от липа и акация, обособявайки нов зелен филтър в близост до града. За да се случи това обаче, бихме искали да се обърнем с покана за участие в самото засаждане към всички софиянци и гости на града, както към отделните хора и семейства, така и към представителите на бизнеса и институциите, с призив да се организират и да дойдат заедно да посадят дървета в гората. Залесителните инициативи през първия залесителен сезон - тази есен, ще протичат всяка събота и неделя от 21 октомври до 3 декември", коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Новата гора на София ще е на терен, граничещ с ул. „Прохладен кът“ в местност „Дреновица“.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?