Общини получават над 141.6 млн. лв. за екотуризъм, игрища и читалища

Редица общини ще получат над 141.6 млн. лв. субсидия от европейската Програма за развитие на селските райони за развитие на екотуризма, изграждане на велоалеи, спротни игрища, ремонт на читалища, на улици и осветление, след като Държавен фонд "Земеделие одобри финансирането на 91 проекта. Средствата са от скорошното преразпределяне на бюджета на програмата, при което от мерки, към които няма интерес, бяха прехвърлени средства към по-атрактивните мерки за насърчаване на туристическите дейности, за обновяване и развитие на населените места и предлагане на основни услуги за населението и икономиката в селските райони.

Най-много пари – над 109 млн. лв., отиват за "основни услуги а неселението". Повечето общини ще ремонтират пътища. Голям е и броят на одобрените проекти за строеж или модернизиране на спортни комплекси. Сред тях е предложението на община Крумовград за създаването на четири мини футболни игрища. Някои населени места ще вложат средствата в обновяване на водоснабдителни системи и читалища. Общините Ружинци и Ново Село ще създадат информационен център за електронно обслужване на гражданите и бизнеса, а Неделино ще въведе електронна система за управление на документи във всички населени места на общината.

 

За обновяване и развитие на населените места ще се предоставят 18.484 млн. лв., повечето от които са за обновяване на пътища, паркове, тротоари и площади. Общините Своге и Брезник ще подменят уличното си осветление, а общините Копривщица, Костенец и Рудозем ще ремонтират читалища. Едно от предложенията предвижда повишаване на енергийната ефективност на читалище в община Шабла.

 

Субсидия от над 14 млн. лв. се дава за развитие на интегриран селски туризъм, подобряването на туристическата инфраструктура и създаването на информационни центрове. Община Неделино ще изгради седем туристически пътеки, а община Белица – три екопътеки. Община Минерални бани ще построи две малки туристически атракции на открито и закрито с имената „Чифте баня” и „Терариум”. Община Правец ще направи велоалея, свързваща хотела на бащата на шефа на "Лукойл " Валентин Златев с града. В Драгоман пък ще се построят информационни центрове.

 

С пари за развитието на селските райони ще се финансира и Българска скайдайвинг асоциация. За реализацията на проекта „Парашутизмът: алтернативен спорт” ще бъде купена екипировка, парашутни системи, каски, очила и други приспособления за практикуване на този спорт, цифрова видеокамера, мултимедиен проектор и изграждане на информационна система, пише в съобщението на ДФЗ, но не се посочва колко пари ще отидат за тези проект.

Споделяне

Още от Бизнес