Общините бавят окончателния списък на защитените училища

Общините бавят окончателния списък на защитените училища
Списъкът със защитените училища не е окончателен и до месец може да бъде увеличен с около още 20. Това съобщи в четвъртък вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев, след като правителството обяви 74 училища за защитени. Вълчев каза, че се е ангажирал до месец да внесе корекции в списъка, тъй като има още 20 допълнителни искания от общини, които твърдят, че на техна територия има училища, които трябва да бъдат защитени.

Според министъра списъкът няма да се увеличи с повече от 10 училища.

Смесена комисия с представители на МОН, МФ и НСОРБ ще направи проверка за исканията за защитени училища и ако има основания, те ще влязат в списъка. Министърът отрече да му е оказван политически натиск по този въпрос.

Защитено е всяко учебно заведение, което, ако бъде закрито, десет деца ще пътуват повече от 20 минути, за да стигнат до най-близкото училище. Има и две изключения – в случаите, когато няма инфраструктура (асфалтиран път) до училището, и когато най-близкото училище няма материална база, за да приеме всички ученици.

Общата издръжка на защитените училища до края на годината ще бъда малко под 3 млн. лв. Предвижда се учебните заведения с такъв статут да получат допълнителна субсидия от по 25 000 лева на година. Освен това намаляването на бройката на учениците няма да влияе на отпусканите за училището пари, тъй като е въведено изискване, според което бюджетът не може да бъде по-малък от този за предходната година.

Списъкът със защитените училища ще се обновява ежегодно след решения на общинските съвети.

Вълчев прогнозира, че около 330 училищата ще бъдат закрити. Съответните населени места до края на годината ще се сдобия с автобуси, които ще возят учениците в други училища. "През последната година са купени над 230 автобуса със средства от бюджета на МОН и превозните средства се прехвърлени на общините, където има закрити училища", каза министърът.

По думите му закриването на училищата не означава, че всички преподаватели от тях ще бъдат съкращавани, тъй като някои ще могат да работят там, където се прехвърлят децата.

Вълчев смята, че общините ще успеят да се справят навреме с доставката на безплатни учебници от първи до седми клас.

Споделяне
Още от България

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?