Общините искат свое бюро в Брюксел

Планира се откриването в Брюксел на бюро на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщи за Mediapool Теодора Дачева, експерт в организацията. Повечето асоциации на общините от другите страни членки на ЕС имат свои представителства, като целта им е по-скоро разузнавателна, обяснява тя.

Представителите се срещат с чиновници от Еврокомисията и проучват всички бъдещи планове на Евросъюза по различните програми и развитието на фондовете, за да може да разполагат с данни, така че общините да са подготвени максимално за изискванията към тях. Проучват се настроения, възможно е дори лобиране, обясняват от кметската асоциация.

От НСОРБ от известно време настояват от българското посолство в Брюксел да им отпуснат две стаи за разполагане на тяхно бюро, защото организацията не може да си позволи да плаща наем за офис на пазарни цени в средището на ЕС. Засега обаче няма отговор на настояванията им. Подобно разузнаване ще увеличи значително усвояемостта от страна на местната власт, категорични са от сдружението.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?