Общините искат свое бюро в Брюксел

Планира се откриването в Брюксел на бюро на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщи за Mediapool Теодора Дачева, експерт в организацията. Повечето асоциации на общините от другите страни членки на ЕС имат свои представителства, като целта им е по-скоро разузнавателна, обяснява тя.

Представителите се срещат с чиновници от Еврокомисията и проучват всички бъдещи планове на Евросъюза по различните програми и развитието на фондовете, за да може да разполагат с данни, така че общините да са подготвени максимално за изискванията към тях. Проучват се настроения, възможно е дори лобиране, обясняват от кметската асоциация.

От НСОРБ от известно време настояват от българското посолство в Брюксел да им отпуснат две стаи за разполагане на тяхно бюро, защото организацията не може да си позволи да плаща наем за офис на пазарни цени в средището на ЕС. Засега обаче няма отговор на настояванията им. Подобно разузнаване ще увеличи значително усвояемостта от страна на местната власт, категорични са от сдружението.

Споделяне
Още от Бизнес