Общините с двойно по-големи приходи от концесии през 2011 г.

Общините с двойно по-големи приходи от концесии през 2011 г.

Общините са получили двойно повече приходи от концесии след законовите поправки, предвиждащи 50 процента от концесионните възнаграждения за големите концесии и 100 процента от малките да остават в общините.

През миналата година местната власт е получила 24 млн. лв. от постъпилите общо в държавния бюджет 63 млн. лв. от концесионни възнаграждения, включително лихви и неустойки. Това стана ясно в четвъртък, след като министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков връчи чекове с концесионните възнаграждения на кметовет.

Отделно от началото на тази година са изплатени още 15 млн. лв., от които 12 млн. лв. са от големите концесионери като "Мини Марица Изток", "Елаците Мед", "Асарел Медет", "Челопеч майнинг" и 3 млн. лв. са от по-малки.

Общо 130 общини получават средства от концесионни такси, но най-големи възнаграждения получават Челопеч, Раднево, Панагюрище, Гълъбово, Етрополе. на тях Трайков връчи чекове за между 1.5 и над 2 млн. лв. Техните кметове заявиха, че ще използват средствата за създаване на условия за устойчив икономически растеж, включително и след приключване срока на концесиите.

"Това са средства от концесионни възнаграждения на експлоатация на подземни природни богатства. Рано или късно те ще свършат и трябва така да ги управляваме, че да създадем устойчива икономическа среда в нашите общини и след затварянето на предприятията и след прекратяването на тези плащания по концесията", каза кметът на Челопеч Алекси Кесяков.

Трайков допълни, че от съществуването на единния орган за управление на подземните богатства от март 2011 г. досега са издадени над 150 разрешения за проучване и повече от 100 концесии. Титулярите по тези договори ще направят инвестиции в размер на повече от 200 млн. лв. и ще разкрият над 1500 нови работни места.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?