Общинските болници предупреждават, че ще фалират с новата методика за заплащане

Общинските болници предупреждават, че ще фалират с новата методика за заплащане

Сдружението на общинските болници подготвя възражение срещу новата методика, по която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на лечебните заведения и която влиза в сила от този месец. Това заяви председателят на Националното сдружение на общинските болници в България и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев пред БНР.

Методиката предвижда болниците да работят с 90% от миналогодишните си разходи, а лечебните заведения, обслужващи спешни случаи – с 95% от миналогодишните си разходи. Лечебните заведения трябва да планират така дейността си, че плановите операции и по-леки случаи да бъдат включвани в листи на чакащите, а да се обслужват приоритетно спешните и неотложните.

Според Тотев новата методика за заплащане ще доведе до това хората да ходят от болница в болница, а общинските лечебни заведения ще фалират. В тази ситуация болниците не могат да си позволят да разширяват дейността си, защото това ще им носи само загуби.

” При нас става така, че колкото повече ти работиш, ти затъваш, за общинското здравеопазване говоря. Ако вие направите справка, вие ще видите, че общинските лечебни заведения държат един константен бюджет, ако това е елегантният начин държавата да се отърве от общинското здравеопазване, нека си каже, защото ние в момента се гърчим в агония и се чудим какво да правим”, коментира Тотев.

Той съобщи още, че е подета кампания Българският лекарски съюз да обжалва постановление на Министерския съвет, което задължава здравната каса да плаща на болниците само след проверка дължат ли данъци и осигуровки на държавата.

Лекарите се опасяват, че това ще бави плащанията към болниците, което от своя страна ще доведе до нерегулярно разплащане с доставчици и изплащане на заплати.

”Парадоксът е такъв - ние до 25-и трябва да си изплатим на НАП задълженията за осигуровки на нашите служители, а най-често получаваме финансирането си от касата на 27-о, 28-о число, т.е. ние на 25-и вече сме в просрочие”, обясни той.

Тотев заяви, че на този етап в Сдружението не е коментирана темата за протести.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?