Общият износ на български стоки нараснал с 5.2% през миналата година

Общият износ на български стоки нараснал с 5.2% през миналата година

Общият износ на български стоки за Европейския съюзи и трети страни се е увеличил с 5.2 на сто през 2015 г. спрямо предходната година като ръстът се дължи основно на експорта за страните членки, сочат данните на Националния статистически институт, обявени във вторник.

Ден по-рано ведомството изнесе данни за търговията с Европа за единадесетте месеца, която е нараснала с 8.3 процента. Сега обяви и информация за сделките с държавите извън Европейския съюз, при които ръстът на изнесената продукция е само 0.6 на сто.

Изнесените като цяло стоки от страната са за 45.5 млрд. лв., а внесените са за 51.7 млрд. лв., което е с 1.1% повече спрямо  2014 година.

Това води до намаляване на отрицателното външнотърговско салдо на страната с 1.6886 млрд. лв. до 6.1753 млрд. лв. От сумата 2.013 млрд. лв. се пада на салдото ни със страни извън ЕС.

За трети страни през миналата година сме изнесли стоки за 16.4 млрд. лeвa. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, бившата югославска република Македония, САЩ и Египет, които формират 53.9% от износа за трети страни.
 
Вносът на България от трети страни за 2015 г. намалява с 5.9% спрямо  2014 г. и е на стойност 18.4 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Най-голям ръст в износа за трите страни бележат секторите "Разнообразни готови продукти, н.д.”1 (41.3%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (40.4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти” (20.3%). 

При вноса от трети страни най-голямо процентно увеличение е отчетено при храните и живи животни (33.5%) и мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (27.1%). Най-голям спад се наблюдава при вноса на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн - 26.4%.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?