Обстановката в Смолян заради пороите е критична, но не и трагична

Нивото на реките в Смолян рязко се повиши. Сн. БНТ

Предупредителният оранжев код за проливни дъждове остава и в неделя за областите Смолян, Кърджали и Хасково. Ситуацията в първите две общини е критична, но бедстващи хора няма. От събота вечерта в община Смолян е обявено бедствено положение заради рязкото покачване нивото на реките Черна и Бяла и прелелите дерета. Все още има опасност на места река Черна да излезе от коритото си, потвърдиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", предаде БНР.

След потопа в Бургаско в края на октомври, който взе четири жертви и нанесе сериозни щети, сега властите са предприели превантивни мерки, най-вече ако се наложи да бъдат евакуирани хора в Смолянско.

Обстановката не е толкова трагична

Свлачища от поройните дъждове в Смолян и региона откъснаха три села. В неделя по обед без достъп са Киселчово, Мугла и девинското Водни пад. На брифинг, в който участваха областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и директорите на полицията и пожарната в областния град, заместник- министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов заяви: "Обстановката не е толкова трагична. Агенция "Пътна инфраструктура" почиства своевременно получилите се свлачища и срутища по района. Слава Богу, реките се бяха повишили снощи до критично ниво, но в момента те не са в такова, тъй като тука водосборът е твърде голям при силен валеж, но така или иначе пък оттокът надолу е също е добър и голям и в момента обстановката е спокойна".

"Ние се събираме постоянно, оценяваме ситуацията и там, където е нужно, изпращаме повече екипи, наши патрули да наблюдават застрашените места с една-единствена цел - да изведем хора, ако се наложи, да помогнем на отдалечените села, за да се спасят човешки животи. Такава опасност засега няма, подчертавам. Не бива да се създава паника в населението, защото очакват се 30-40 литра на квадрат в следобедните часове, което не е чак толкова много и не би могло да доведе до преливане на язовири и реки", каза още зам.-министър Балабанов.

72.5 литра на квадратен метър е отчетеното количество дъжд през последното денонощие в района на стамболовското село Долно Ботево - най-много за цялата Хасковска област. Въпреки това, по данни на областната администрация, обстановката в региона е спокойна и няма сигнали за проблеми, свързани с дъжда.

В Благоевградско пътят Гоце Делчев-Сатовча-Доспат е сериозно подкопан от проливните дъждове. Двата опасни участъка са в отсечката за Вълкосел и в момента се ограничават със сигнални ленти, каза пред БНР кметът на общината Aрбен Мименов. По трасето на пътя са се образували и огромни локви от обилните дъждове.

Силно се е активизирало свлачището в село Плетена, за чието укрепване от две години се чака финансиране. Има пряка опасност за най-близката къща, в която живее семейство пенсионирани учители. Очаква се решение дали хората ще бъдат евакуирани.

Като цяло в област Благоевград ситуацията се нормализира. Слаби валежи има само на отделни места, предимно в планинските райони.

По данни на МВР към неделя по обед обстановката в страната е нормална, осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци.

Споделяне

Още от България