Очаква се 5-процентен ръст на зимните туристи у нас

Очаква се 5-процентен ръст на зимните туристи у нас

Ръст от около 4.5-5 на сто на зимните туристи у нас през предстоящия ски сезон, прогнозира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който във вторник представи проект за реклама на страната си като туристическа дестинация в Германия, Русия, Румъния, Полша, Швеция и Украйна със 7.282 млн. лева от еврофондовете.

По думите му е възможно ръстът да е и по-голям, след като миналата година при мрачни прогнози за спад от 15 до 30 на сто, всъщност зимните ни курорти отчетоха с 4.1 процента повече посещения.

Ботев посочи, че зимният туризъм има голям потенциал за растеж и заради това, че скиорите харчат 4.5 пъти повече пари отколкото морските летовници. Не е за пренебрегване и ролята на изгражданите магистрали, посочи зам.-министърът. Според него стигането на автомагистрала "Марица" до граничния пункт "Кулата", ще увеличи интереса на турските туристи, тъй като пътуването от Истанбул до най-близкия курорт Пампорово ще трае около четири часа, а Истанбул е генериращ пазар от близо 22 млн. души. Магистралата може да привлече и уикенд-туристите на Истанбул в балнео и СПА курортите в района., смята зам.-министърът. По думите му през миналата година турските туристи в зимните ни курорти са се увеличили с 61 процента.

Затова държавата да започне да мисли изпреварващо как да се популяризират тези дестинации, защото само след 6 до 12 месеца "Марица" ще бъде пусната в експлоатация.

Ботев изнесе и данни за ръст от 4.1% на приходите от чуждестранен туризъм от януари до август 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. Според данните на БНБ постъпленията са 2.325 млрд. евро, изхарчени от 6.245 млн. чужденци, които са с 5.6 на сто повече спрямо година по-рано.

Според Бранимир Ботев около 17.5 млн. евро или 35 млн. лева е необходимата сума, която трябва годишно да се отделя за национална реклама на България като туристическа дестинация. Разчетите са базирани на съотношението – 2.5 евро на чуждестранен турист. Според Ботев, дори и при подобни средства, бюджетът за такава цел ще бъде в пъти по-малък спрямо този на съседните на страната ни държави. След като тази индустрия генерира близо 14 на сто от БВП на страната и по данни на Световната организация по туризъм е вкарала в икономиката на страната за миналата година 5.5 млрд. евро, от които 3,2 млрд. евро е директният принос, очевидно е, че тя се нуждае от много по-сериозна подкрепа, в сравнение с недостатъчните средства, които бюджетът отделя, посочи зам.-министърът.

Той приветства намерението на ГЕРБ за създаване на отделно министерство на туризма.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?