Очаква се 7% ръст при кредитирането на малки и средни фирми догодина

Очаква се 7% ръст при кредитирането на малки и средни фирми догодина

Кредитирането на малките и средни предприятия в страната ни догодина се очаква да се повиши с близо 7%, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на годишна национална конференция за предприемачеството.

Насърчаването на предприемачеството и стартиращи предприятия и развитието им чрез иновации за постигане на по-голяма добавена стойност е сред основните акценти в работата на Министерството на икономиката, обясни още зам.-министърът.

"В България има над 326 хиляди микро, малки и средни предприятия, а в тях работят повече от 75% от заетите в страната, което е над средното ниво в ЕС“, допълни той, цитиран от пресцентъра на ведомството.

По думите му сравнително голям процент от стартиращите предприятия успяват да оцелеят достатъчно дълго, за да се превърнат в утвърден бизнес, най-вече в сферите на IT и високите технологии. Заместник-министърът изтъкна, че се работи и за задържане и подпомагане на младите кадри в икономиката.

Борисов съобщи, че по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат подкрепени пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите. Основната цел на процедурата е да се повиши ресурсната ефективност на предприятията чрез прилагане на нови решения, техники и методи, които се прилагат за първи път в България. Бюджетът, с който разполага процедурата надхвърля 71.5 млн. лева, а допустими за кандидатстване ще бъдат микро, малко и средни предприятия. По думите му предстои и процедура за набиране на проектни предложения за насърчаване на предприемачеството при стартиращи предприятия.

Заместник –министърът на икономиката заяви още, че Българска банка за развитие и Стратегията за нейното развитие, приета наскоро, е още един инструмент, който ще бъде насочен към стимулиране на малките и средни предприятия в страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?