Очакваме да спазвате законите така неуморно, както молите Европа за пари

Очакваме да спазвате законите така неуморно, както молите Европа за пари

Официално протестно писмо до българския премиер Сергей Станишев е изпратила френската екоорганизация "Франция – Рила" по повод побоя, нанасен от полицията на протестиращи за по-достоен живот граждани на страната, предаде Kafene.net.

Можете да се гордеете, че управлявате държава със забележителна природа и със смели граждани, готови да я защитават, се казва в посланието до Станишев.

За сметка на това, нямате ни най-малък повод за гордост за това, че сте позволили на полицията да бие протестиращите, които на 14 януари поискаха от правителството да изпълнява ролята си за постигане благополучие на всички българи, а не за защита на егоистичните интереси на някакво малцинство, пише в писмото на френската организация.

Вие сте неуморни в настоятелното молене за пари от Европа, ще чакаме с нетърпение деня, в който ще бъдете така усърден при спазването на законите и борбата с корупцията, се казва още в писмото.

Европа ви наблюдава и ние, тук, във Франция, ще бъдем резонатор на случващото се в момента в България, обещава групата "Франция – Рила".

Оставка на Борисов и Миков, действали в синхрон с вандалите

Българските ѝ партньорски организации "Граждани за Рила" и "За да остане природа в България" поискаха в петък да бъдат разследвани софийският кмет Бойко Борисов, вътрешният министър Михаил Миков и прекият ръководител на жандармерията.

Природозащитниците, които са сред основните участници в митинга на 14 януари, смятат, че тези трима души носят пряка отговорност за възникналите провокации и за незаконно разпръскване на митинга след полицейски побой и арести на мирни граждани.

Искането е изпратено до председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), главния прокурор на България, Министерския съвет и Зелената фракция в Европарламента.

Разследването е поискано заради непотвърдена информация от сряда, че хора от престъпния контингент в "Люлин" по искане на Бойко Борисов са плащали по 300 лв. на футболни фенове, за да провокират насилие по протестите.

Обвиненията към Миков са, че точно в "подходящия" момент, когато провокациите на вандалите са достигнали връхна точка, полицията е получила заповед да разпръсне всички протестиращи, т.е. Борисов, Миков и вандалите са действали в абсолютен синхрон.

"А тази поръчка в точно този момент не е можела да бъде друга, освен отклоняване на вниманието на обществеността и опорочаване на законен протест против престъпленията на управляващите. Типичен похват на управляващи, които имат желание да фашизират и убият всякакви прояви на свободомислещи хора", се казва в писмото на екозащитниците.

"Настояваме незабавно ген. Борисов и министър Миков да си подадат оставката и бъдат подведени под наказателна отговорност за престъпления към собствения им народ, демокрацията и свободата", допълват те.

Станишев благодари за въздържаността на полицията

Станишев, който пропуска метежния 14 януари в София, защото беше в Москва и Киев заради газовата криза, благодари заяви при завръщането си в четвъртък на полицаите за тяхната въздържаност и професионализъм.

Той изрази съжаление, ако е имало граждани, които не са били сред провокаторите, но са били засегнати. Има неприкрита тенденция за злоупотреба и политизиране на протеста, това се прави от част от опозиционните партии, коментира Станишев.По много от исканията ние сме реагирали преди самия протест - например с исканията за защита на реда и на публичните площи в "Студентския град", каза той.

БСП оспорва незабавно спиране на заменките

Една от основните причини природозащитниците да организират и подкрепят вече втори ден гражданските протести, са готвените промени в Закона за горите, които ще дадат възможност заменките на държавни с частни земи да продължат до 1 март т.г., вместо да ги забранят веднага. Промените дават и някои нови предимства на инвеститорите в ски съоръжения.

По време на дебат в парламента в четвъртък, посветен на спорния закон, председателят на земеделската комисия Васил Калинов (БСП) предложи да се сложи незабавен край на замените.

Предложението беше подкрепено от председателя на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков, също от БСП. Като аргументи той посочи натрупаното напрежение и желанието за прекратяване на практиката със замени на гори.

При дискусията в залата, обаче първи съпартийците на Калинов го разкритикуваха.

Радослав Илиевски каза, че ако предложението влезе в сила, ДАГ ще бъде засипана от стотици дела на частници, искащи обезщетения от държавата, която им е обещала гори по тази схема. Той изтъкна, че не може да става дума за далавери с горите, тъй като те са направени отдавна от $подстрекателите на случващото се отвън".

Стефан Юруков уточни, че над 300 преписки по започнати замени предстои да бъдат одобрявани. Той се съгласи замените да спрат веднага, защото и до 1 март не могат да обработят толкова много молби.

Независимият Минчо Христов предложи в следващите шест месеца да се извърши пълна ревизия на замените до момента, защото по думите му над 90 на сто от тях били криминални.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?