Очаквано партията на властта спечели регионалните избори в Русия

Управляващата партия Единна Русия обяви, че е спечелила регионалните избори в Русия, проведени в неделя, а опозицията, обяви че вотът е опорочен и белязан с измами. Неокончателни резултати сочат, че партията на Путин запазва контрол с голямо мнозинство в поне пет от шест регионални парламента и печели общинските избори в хиляди населени места, съобщи Ройтерс.

"Можем да заявим уверено, че спечелихме мнозинство в почти всички изборни територии. Резултатите от анкетите на изхода на изборните секции показват, че подкрепата за управляващата партия е нараснала в сравнение с предишните местни избори преди четири години", каза пред журналисти Борис Гризлов от Единна Русия.

Местните избори бяха тест за политиката на Кремъл преди президентските избори през март 2012 г., отбелязва Ройтерс. Този тест последва няколко трудни месеци за управляващата партия, чиято кулминация бе уволняването на московския кмет Юрий Лужков - един от основателите на Единна Русия.

Масираната подкрепа за тази партия ще бъде знак за лесна победа на нейния кандидат на президентските избори през 2012 г., когато или Путин или сегашният президент Дмитрий Медведев ще се борят за шестгодишен мандат.

Опозицията - и либерали, и комунисти - заяви обаче, че изборите са опорочени от измами. "Това бяха най-мръсните избори през последните години", каза комунистическият лидер Генадий Зюганов. "Това е тъжно и срамно", добави той.

Либералната прозападна партия Яблоко, която успя да регистрира кандидати в само един от седемте регионални избори, вероятно ще оспори резултатите в съда, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от БТА. Други формации, настроени критично срещу Кремъл, заявиха, че не са били допуснати да се регистрират като партии и не са могли да участват в изборите.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?