Очертава се голяма коалиция във Финландия

Социалдемократи и крайнодесни с почти равни резултати

Очертава се голяма коалиция във Финландия

Социалдемократите и крайнодясната националистическа партия "Финландците" са с почти равни резултати - 17.7 и 17.5%, след вчерашните парламентарни избори във Финландия, съобщи министерството на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

Партията Финландски център на досегашния премиер Юха Сипиле е на четвърто място с 13.8 на сто от гласовете.

Лидерът на социалдемократите Анти Рине обяви победа, макар и с малка разлика пред "Финландците".

"За първи път от 1999 г. социалдемократите са партията на министър-председателя“, обяви Рине пред партийни активисти в Хелзинки.

Той заяви, че ще се опита да състави правителство преди края на май.

"Искаме да възстановим доверието на финландския народ и ще го направим в сътрудничество с други партии“, добави той.

Очаква се социалдемократите да получат 40 от общо 200 депутатски мандата, а "Финландците" - 39.

Сега опозиционната социалдемократическа партия започна подготовката за трудната задача да състави новото правителство.

Пробивът на крайнодясната формация "Финландците" се очаква до доведе до голяма ляво-дясна коалиция начело със социалдемократите, която да държи крайнодесните настрана от властта.

Водачът на социалдемократите Анти Рине каза, че се надява новото правителство да бъде сформирано до края на май, но подчерта, че това ще зависи от намирането на допирни точки.

Важно е да се имаме общи ценности, отбеляза той тази сутрин пред обществената телевизия ЮЛЕ.

Очаква се коалиционните преговори да продължат седмици след първите избори, на които нито една партия не получи 20 процента от гласовете.

Рине - 56-годишен бивш профсъюзен лидер, на когото като водач на най-голямата партия, е възложено да състави правителството - ще трябва да добави най-малкото четвърта партия, за да си осигури парламентарно мнозинство.

Той обаче има разногласия за бъдещия вид на социалните услуги с центристките и дясноцентристките формации, с които вероятно ще се опита да се съюзи, след като напълно изключи партньорство с националистите и евроскептици от партия "Финландците".

Сега на карта е заложена бъдещата форма на системата за социални грижи във Финландия - стълб на социалния модел в нордическите държави, отбелязва Ройтерс. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят