Очевидци: По-страшно нещо не сме виждали

"Видях коли, забити в магазини, хората плачеха, нямаше нито лекари, нито армия"

Снимка: БГНЕС

"По-страшно нещо не сме виждали". Такива са коментарите от очевидци на трагедията във варненския квартал "Аспарухово" в деня след водния ад.

Две от жертвите са жени, открити в къща срещу блоковете на ул."Балкапан". Сред загиналите е и възрастен мъж, пометен от вълната на ул. "Горна студена".

Няколко къщи край едно от деретата в квартала са отнесени от пороя. В момента техника разчиства един от пострадалите райони. Според очевидци се търсят изчезнали хора, затрупани под развалините.

На пътя около ул."Розова долина" в ромската махала липсват цели парчета асфалт. На една от съседните улици се е образувала барикада от струпани една върху друга коли. Друг автомобил е преобърнат на 90 градуса. Има и много закъсали автомобили.

В петък следобед обстановката в "Аспарухово" започва леко да се нормализира, но все още остава критична, съобщи на място вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. На всички места продължават да действат екипите, координирани от щаб, съсредоточена е и необходимата техника, информират от МВР.

Пред "Дарик" таксиметров шофьор, излязъл тази сутрин от пометения от стихията квартал, обясни, че гледката е била съкрушителна.

"Нещо ужасно и страшно е. Единственото вярно нещо, което каза министърът, е, че се намира в квартал "Аспарухово". В целия квартал, в който се опитвах да стигна до онкоболницата, за да закарам лекарки, видях един бус на жандармерията, но никой не гледаше в колите за останали хора, няма техника, която да почиства по улиците. Никой нищо не прави. Видях коли, забити в магазини, хората плачеха, нямаше нито лекари, нито армия. Хората са уплашени, не знаят къде се намират", разказва той.

По думите му няма улица, в която да не са натрупани коли една върху друга, а асфалтът е изкъртен.

Друг очевидец разказва: "Снощи бях в "Аспарухово" към 20:30 ч. Не може да се опише това, което видяхме. Имаше трупове по улиците, между колите. Гражданска защита се чудеше как да издърпа колите, за да извади телата. Имаше пожарни и 2-3 автомобила на гражданска защита. Не можеха да минат линейки. Никаква организация нямаше около 2 часа след трагедията".

"Чухме за семейства, пометени от приливната вълна. Водите са минали през ромската махала, като са помели постройки. Неадекватно и смешно е поведението на политиците, подиграват се с хората, като говорят по такъв начин и се обвиняват един друг", каза още той.

Споделяне

Още от България