ОДС остава една парламентарна група, засега

Засега ОДС остава една парламентарна група, БЗНС-Народен съюз и ДП няма да се отделят в самостоятелна. Това стана ясно на първото заседание на депутатите от ОДС, които избраха сред заместниците на председателя на групата Надежда Михайлова лидерите на коалиционните партньори Анастасия Мозер и Александър Праматарски. Заместниците от страна на СДС са Екатерина Михайлова, Димитър Абаджиев и Муравей Радев.

На предварителните преговори от НДСВ не са били склонни да намалят броя на депутатите, които могат да направят самостоятелна парламентарна група. В 38-ия парламент минимума за самостоятелна група бе 10 депутати. БЗНС-Народен съюз и ДП имат общо 7 и още на първата консултация с НДСВ поставиха въпроса дали ще могат да образуват самостоятелна група.

Парламентарната група на ОДС предлага кандидатурата на Асен Агов за заместник-председател на 39-ото Народно събрание, съобщи лидерът на СДС Екатерина Михайлова. По-рано днес, след заседание на НИС на СДС Никола Николов каза, че сините няма да издигнат кандидатурата на бившия парламентарен шеф Йордан Соколов за зам. председателското място в новото Народно събрание.

В отговор на въпрос Михайлова заяви, че ОДС държи да има свой представител в ръководствата на парламентарните комисии.

Според Михайлова парламентарните традиции трябва да се спазват. От началото на промените през 1990 г. депутатите от СДС винаги досега са заемали дясната половина на пленарна зала. Михайлова добави, че от НДСВ не са получили конкретен отговор дали и в този парламент ПГ на ОДС ще е в дясната част на пленарна зала.

Левицата иска повече време за парламентарен контрол над новия кабинет

Парламентарната група на левицата настоява в новия правилник за работата на парламента да се увеличи времето за парламентарен контрол, а опозицията да има по-голяма възможност за участие в законодателната програма. Това каза Георги Първанов след заседание на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП.

Според Първанов НДСВ като мнозинство пренебрегва левицата при консултациите за нов правилник на парламента. Това се правело за първи път за последните 10 години.

Парламентарната група на левицата запазва името, с което се яви на изборите - Коалиция за България. Председател на групата е Георги Първанов.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган също оглавява парламентарната група на движението.

На заседание във вторник, което продължава и в сряда, парламентарната група на ДПС обсъжда предложенията на НДСВ за правилник на парламента и комисиите. Според хората на Доган отделна комисия по национална сигурност не е необходима, каквото е и предложението на НДСВ. И според двете парламентарни групи е добре да се създаде комисия по външна политика и отбрана и комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, каза Емел Етем.

Етем съобщи, че на консултациите с ДПС НДСВ е предложило да няма комисия за борба с престъпността и корупцията, а вместо това да се създадат две подкомисии - едната към правната комисия, а втората - към тази за вътрешната сигурност и обществения ред. Според лидера на БСП Георги Първанов обаче идеята за прехвърлянето на "Антимафия" към правната комисия била възприета от НДСВ под натиска на ОДС. Първанов окачестви това предложение като опит да се прикрият корумпираните в изпълнителната власт.

ДПС не възприема идеята на НДСВ комисията за култура и медии да се раздели на две. Хората на Доган смятат, че след приемането на един-два закона комисията за медиите няма да е необходима.

НДСВ не планира революционни промени в правилника на парламента

Очаква се на 5 юли парламентът да реши временно да действа старият правилник, а работна група от всички парламентарни сили да изготви нов правилник за работа на Народното събрание, каза още Емел Етем.

На заседанието си на групата във вторник ОДС избра и представителите си, които ще пишат заедно с останалите депутати промените - Светослав Лучников, Борислав Китов, Димитър Абаджиев и Йордан Соколов.

Не смятаме да правим революционни промени нито в работните дни, нито в парламентарния контрол, каза председателят на НДСВ Пламен Панайотов. Колегата му Георги Петканов подхвърли, че има вероятност тютюнопушеното да се забрани в цялата сграда на парламента чрез текст от новия правилник.

Правителството на Костов депозира оставка преди 10 ч. на 5 юли

Преди откриването на парламента в 10 ч. на 5 юли ще има депозирана оставка на Министерския съвет, от мнозинството зависи кога ще се приеме тя. Това заяви Екатерина Михайлова в отговор на въпрос как премиерът Костов и министрите от неговия кабинет, които са и депутати, ще се закълнат в конституцията през първия ден на 39-то Народно събрание.

Правителството действа напълно в съответствие с буквата и духа на Конституцията, каза пред радио "Свободна Европа" специалистът по конституционно право Георги Близнашки. Според него казусът дали в момента правителството управлява неконституционно идва от неправилна интерпретация на член 68-и, алинея 2-ра от Конституцията, където е предвидена идеята за несъвместимост между заемането на министерски пост и запазване на депутатски мандат.

Близнашки разграничи две хипотези - едната е народни представители, които стават министри и която е свързана именно с текста на член 68-и, алинея 2-ра, а втората е министри, които стават народни представители, каквато на практика е ситуацията. Според Близнашки, ако Конституционният съд бъде сезиран, той ще даде същата интерпретация.

Още от България