Огнян Минчев: ГЕРБ най-вероятно ще тръгнат на предсрочни избори

Огнян Минчев: ГЕРБ най-вероятно ще тръгнат на предсрочни избори
Политическата харизма на премиера Борисов крепи засега рейтинга на правителството. Но мантрата, че България била остров на стабилността, вече кънти на кухо, казва политологът Огнян Минчев и предрича предсрочни избори.

"В България няма експлозия на социално недоволство в мащабите, които се наблюдават в съседна Гърция например. Но в България е налице една тиха, обаче много опасна имплозия на социалните структури, която е предизвикана от системното и дългогодишно обедняване на широки слоеве от населението. Не може да има стабилност в условията на ерозия на всички социални и икономически предпоставки за растеж и за защита на националните интереси”, казва Минчев в интервю за Дойче веле, публикувано на 3 януари. Според политолога задълбочаването на световната криза поставя България и управлението ѝ през 2012 година в трудна и двусмислена ситуация. От една страна, за осъществяването на реформи на страната е нужна по-силна политическа воля и съответната политическа подкрепа от избирателите.

За да я постигне, на ГЕРБ вероятно ще са нужни дори предсрочни избори.

От друга страна, в предизборна ситуация реформи не се правят. "Те се правят през първата година след спечелен мандат, когато кредитът на доверие е коз за управляващите. ГЕРБ не успя да свърши тази работа, но не поради нерешителност, а защото нямаше визия и стратегия какво и кога да реформира. Ето защо през 2012 година не очаквам реформи, а продължение на политиката "финансова стабилност на всяка цена”, посочва Огнян Минчев.

"Очаквам и подготовка на предсрочни избори през пролетта или есента, тъй като отлагането им за по-късно застрашава ГЕРБ заради ерозията на рейтингите на премиера и правителството, която се ускорява от кризата. С две думи: през 2012-та реформи - не, избори - да”, казва Минчев и предупреждава, че ГЕРБ едва ли ще успее да си извоюва абсолютно мнозинство в предсрочен вот.

Политологът очаква нова коалиционна формула на управлението.

Според Огнян Минчев правителството е взело добро решение, отказвайки се от проекта Бургас-Александруполис. "Това беше начинание с нищожни печалби и с огромни рискове за страната. Същевременно продължаваме да очакваме силна и мъжествена позиция по другите руски енергийни проекти, особено за АЕЦ "Белене”, казва Минчев и хвали правителството, което отхвърли претенциите на Москва за бързо изграждане на втора атомна централа.

В същото време той очаква и по-нататъшни крачки в същата посока. Защото, както припомня политологът, има съмнения, че проектът е икономически съвършено несъстоятелен. Особено недопустимо, според него, е руското изискване българската Национална електрическа компания задължително да изкупува тока на новата енергомощност, без да има възможност да въздейства върху формирането на себестойността.

Това ще постави българската електроенергетика в робска зависимост от Русия до края на века. Същата перспектива се очертава и по отношение на руските доставки на природен газ, които продължават да се осъществяват по схемата "една тръба-един доставчик-една цена".

"ГЕРБ засега не удържа на обещанието си да свърже българската газопреносна система с алтернативи за доставки. А не бива да бъде отхвърляна с лека ръка и възможността за добив на шистов газ”, казва политологът пред Дойче веле.

С оглед на енергийната зависимост от Русия Минчев отправя критики към действащия държавен глава Първанов. За 10 години той не е направил нещо, с което да утвърди българския национален интерес, посочва Огнян Минчев. Нещо повече, Първанов дори е увредил този интерес с позицията си за прословутия му "Голям шлем" от руски енергийни проекти за България. Тяхното осъществяване би довело до още по-унизителна зависимост на страната от бившия Голям брат, твърди политологът, който вижда в лицето на Плевнелиев добра алтернатива: модерен и конструктивен президент.

Споделяне

Още от България