Огромен яркорозов диамант търси купувач

Сн. "Кристис"

Яркорозов диамант с тегло почти 19 карата ще бъде предложен на търг на "Кристис" в Женева през ноември с предварителна оценка 30-50 млн. долара, съобщи Ройтерс.

Диамантът "Пинк легаси" (Розово наследство) е с най-високата категория за цвят и тежи 18,96 карата. Той е най-яркият розов диамант, предлаган на търг от "Кристис". Бил е в колекцията "Опенхаймер" на фамилията, основала златодобивната корпорация "Англо американ" и управляваща диамантодобивната компания "Де Бирс".

"Изключителният произход несъмнено ще го превърне в един от най-великите диаманти със собствен клас", каза Рахул Кадакиа, който отговаря за бижутерията в "Кристис".

Само четири яркорозови диаманта с тегло над 10 карата са предлагани на търг. Рекордната цена за карат беше платена миналия ноември в Хонконг, когато "Кристис" продаде "Розово обещание" - овален диамант с тегло малко под 15 карата, за 32 480 500 долара.

Диамантът "Розово наследство" ще бъде изложен в Хонконг, Лондон и Ню Йорк, преди да бъдепредложен за продан от "Кристис" в Женева на 13 ноември.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?