Охридският архиепископ е задържан за пране на пари

Охридският архиепископ на Сръбската православна църква Йован Вранишковски е задръжан за пране на пари. Срещу него и още 18 души, част от които са членове на гражданското сдружение "Анастасия", са повдигнати обвинения. Това съобщи говорителят на вътрешното министерство на Македония Иво Котевски, цитиран от сръбската агенция Танюг.

По време на полицейска операция в района на Скопие и Битоля са иззети компютър, документи и 19 000 евро, като всичко това е свързано с Охридската архиепископия, посочи Котевски.

Македонската полиция е задържала десет души, близки до Вранишковски. Главата на Охридската архиепископия, която не е призната официално в Македония, остава в ареста заедно с още петима от сътрудниците му.

Македонското вътрешно министерство повдигна обвинение и срещу гражданското сдружение "Анастасия". Това е неправителствена организация, формирана от последователи на Вранишковски. Те са обвинени, че с придобити по незаконен начин средства са искали посредством сдружението да закупят имоти в Македония - два в Скопие и един в Щип.

Вранишковски вече е осъден на две години и половина затвор за злоупотреба с църковни средства в размер на 250 хил. евро, докато е бил владика на непризнатата Македонска православна църква.

Сръбската православна църква съобщи, че е обезпокоително подновеното преследване на представители на Охридската архиепископия в Македония и призова местната и международната общност да попречат на тази тенденция.

Споделяне

Още от Балкани